Yksi ilmastonmuutoksen seurauksista on lisääntynyt kuivuus. Siitä johtuvat satojen menetykset ja vedenpuute johtavat muun muassa aliravitsemukseen, nälänhätään ja epidemioihin. Kuivuus on taustalla myös esimerkiksi Italian viime viikkojen tulvissa. Kuiva maanpinta ei läpäise vettä. Kuva: Ingimage
Uutinen

WHO: Ilmastokriisi on terveyskriisi

29.05.2023 | 09:29

Teksti : Hanna Hyvärinen

Ilmastonmuutos lisää epidemioita ja kuormittaa koko terveydenhuoltojärjestelmää. WHO:n mukaan uhkien torjumiseksi tarvitaan pikaisia toimia.

Maailman terveysjärjestö WHO peräänkuuluttaa ilmastotoimia ilmastonmuutokseen liittyvien terveysuhkien torjumiseksi. Hiljattain järjestetyssä paneelissaan järjestön edustajat korostivat, että kiireellisiä ilmastotoimia tarvitaan, ei tulevien vaan jo olemassa olevien terveysvaikutusten ehkäisemiseksi.

– Ilmastokriisi on terveyskriisi. Se lisää epidemioita ja sairauksien määrää sekä kuormittaa terveydenhuoltohenkilöstöä ja koko terveydenhuoltoinfrastruktuuria, totesi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus paneelissa pitämässään avauspuheessa.

Ilmastonmuutos on nousemassa yhdeksi 2000-luvun suurimmista terveyshaasteista. Se tuo lisää äärimmäisiä sääilmiöitä, jotka ovat pahimmillaan tappavia. Se myös lisää erilaisia sairauksia ja helpottaa tartuntatautien ilmaantumista ja leviämistä.

WHO:n mukaan ilmastotoimien viivästyminen lisää merkittävästi väestön terveysriskejä ja heikentää vuosikymmeniä jatkunutta kehitystä, jossa maailmanlaajuinen terveystilanne on alati parantunut ja monia sairauksia on hävitetty.

Suorimmin asian muotoili paneelissa Yhdysvaltain edustaja John Kerry:

– Ei ole kohteliasta tapaa sanoa tätä: ilmastokriisi tappaa ihmisiä jo nyt.

Terveydenhuolto tarvitse vahvistusta

Varsinaisten terveysuhkien lisäksi ilmastonmuutos haastaa terveydenhuoltojärjestelmää. WHO:n paneelissa nostettiin muun muassa esiin huoli siitä, miten terveydenhuoltojärjestelmä pystyy navigoimaan monimutkaistuvien ongelmien keskellä ja varmistamaan tarvittavan terveydenhuollon jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. 

Johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan seuraavaksi täytyy rakentaa parempia, ilmastonmuutosta paremmin kestäviä ja ympäristön kannalta kestäviä terveydenhuoltojärjestelmiä. Hän myös väläytti, että terveydenhuoltoala tarvitsee erityisrahoitusta ilmastonsietokyvyn parantamiseksi.