Uutinen

Wahlroos esitti lääkehuollon kehittämisosastoa Kuopioon

19.01.2009 | 11:29

Lääkelaitoksesta irtisanoutunut ylijohtaja Hannes Wahlroos esitti viime kesänä, että osa lääkehuollon keskushallinnosta voitaisiin alueellistaa Kuopioon.

Wahlroos ehdotti sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.) 8. heinäkuuta toimittamassaan muistiossa, että Kuopioon siirtyisivät lääkealan kehittämis- ja asiantuntijatehtävät, joilla ei ole välitöntä yhteyttä EU:n lääkevalvontaan tai lääkehuollon lupa- ja valvontaprosesseihin. Hyssälä oli pyytänyt Wahlroosin näkemyksiä toimintojen alueellistamisesta.

Alueellistettavia tehtäviä voisivat muistion mukaan olla esimerkiksi lääkehoidon merkityksen arviointi, lääkkeiden järkevän käytön edistäminen, lääkekulutuksen seuranta ja tutkimus sekä lääkeinformaation tuottaminen. Näistä tehtävistä koottaisiin Lääkehuollon kehittämisosasto, jossa työskentelisi 15-20 asiantuntijaa.

Wahlroos piti Kuopiota parhaana sijaintipaikkana osastolle, koska farmasia ja lääketiede ovat Kuopion yliopiston vahvoja osaamisalueita. Lisäksi yliopiston yhteydessä toimivat Kuopion yliopiston apteekki, Lääkeinformaatiokeskus ja Lääkepolitiikan ja -talouden tutkimuskeskus.

Wahlroos ei kuitenkaan saanut mahdollisuutta keskustella asiasta ministeri Hyssälän kanssa muistionsa jättämisen jälkeen.

Hannes Wahlroos irtisanoutui viime viikolla Lääkelaitoksen johdosta, koska hän vastustaa lääkehuollon keskushallinnon esitettyä uudistusta ja alueellistamista. Esityksen mukaan Lääkealan keskus siirtyy kokonaisuudessaan Kuopioon. (VE)