Uutinen

Vuokratyöntekijät joustavat koronaepidemiassa

06.07.2020 | 08:25

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Farmania on auttanut apteekkeja muun muassa koronakaranteeneista johtuvassa työvoimapulassa. Toisaalta korona toi myös lisää työntekijöitä henkilöstöyrityksen listoille.

Kulunut koronakevät on ollut melkoista vuoristorataa paitsi apteekeissa, myös apteekkien ja lääketeollisuuden henkilöstöpalveluyritys Farmaniassa. Vaikka tilanteiden vaihtelu on henkilöstöpalvelussa arkipäivää, tänä keväänä tuossa vaihtelussa on menty ihan uusille tasoille.

– Yleensä vaihtelu on melko ennustettavaa ja liittyy erilaisiin kausiin, kuten kesään tai joulunaikaan. Korona muutti tämän, kertoo Farmanian toimitusjohtaja Marianne Hovi.

Ensin tuli maaliskuinen asiakasryntäys apteekkeihin, sitten tulivat tiukat ohjeet, joiden mukaan apteekkihenkilökunnan tuli jäädä kotiin lievienkin flunssaoireiden vuoksi. Tämä yhdistelmä näykkäisi Farmanian toimitusvarmuutta, joka on edelliset 8 toimintavuotta ollut paria kymmenystä vaille sata prosenttia.

– Tänä keväänä se putosi alimmillaan 97,5 prosenttiin. Toimitusvarmuus on meille tärkeää, mutta yhtäkkiä olimme tässä suhteessa haastavassa tilanteessa.

Harvinainen tilanne

Kun maaliskuun kiireet olivat ohi, mentiin vauhdilla toiseen ääripäähän. Apteekit hiljenivät, kun ihmiset ryhtyivät noudattamaan karanteeniohjeita. Toukokuussa Farmanian tilausmäärät tippuivat 30 prosenttia normaalista.

Jopa vakituiset asiakkaat ovat peruneet henkilöstötilauksiaan ja ilmoittaneet pärjäävänsä omalla henkilökunnalla.

– Tämä on meille täysin uusi tilanne. Yleensä tähän aikaan vuodesta melkein jokainen apteekki tarvitsee lisähenkilöstöä, Hovi kertoo.

Kesäksi on tekijöitä

Asiakasvirtojen hiljennyttyä apteekeissa ei ole vältytty myöskään lomautuksilta. Etenkin autioituneissa kauppakeskuksissa sijaitsevien apteekkien tilanne on muuttunut rajusti normaaliin verrattuna. Niinpä Farmanian listoille on viime viikkoina tullut uutta henkilöstöä, joka on lomautettu omalta työpaikaltaan.

Apteekkien lisäksi tulijoita on ollut muun muassa lääkeyrityksistä ja yliopistoista.

– Lisäksi toisille aloille, esimerkiksi matkailualalle, siirtyneitä farmaseutteja on ilmoittautunut käytettävissä oleviksi.

Todennäköisesti useimmilla on edessään työtä, sillä kesällä työvoimaa tarvitaan joka tapauksessa lomien vuoksi. Samaan aikaan maaliskuussa hankitut reseptilääkevarastot ovat todennäköisesti huvenneet ja ihmisillä on taas asiaa apteekkeihin.

– Yleensä kesäisin on paljon töitä, ja kiirettä riittää. Nyt kesäksi on hyvin työntekijöitä.

Myös Farmanian oma väki on joustanut poikkeustilanteessa ja pitänyt kesälomiaan kevään hiljaisina viikkoina. Kesällä ollaan valmiita paiskimaan töitä.

Joustoa tarvitaan

Hovin mukaan koronakriisi on osoittanut, että joustavuus on työmarkkinoilla tärkeää. Kun kiire yhtäkkiä vaihtuu hiljaisuudeksi tai asiakasvirrat ohjautuvat kokonaan uusiksi, on hyvä, että työntekijöitä saadaan sinne, missä on tarvetta ja samalla voidaan työllistää heitä, jotka muuten olisivat vailla työtä.

Farmania on auttanut apteekkeja muun muassa karanteeneista johtuvissa henkilöstövajauksissa.

– Me myös pidämme työntekijät ajan tasalla epidemiaan liittyvissä asioissa ja ohjeistamme muun muassa erilaisissa varotoimissa.

Arvaamattomista ajoista huolimatta farmasian ammattilaiset ovat Hovin mukaan löytäneet tilanteesta positiivistakin.

– Selvästi alan työntekijöillä on nyt tervettä ylpeyttä omasta roolista ja osaamisesta, kun kriisi on tuonut esille apteekkien ja niiden työntekijöiden merkityksen yhteiskunnassa.


Farmania Oy

  • Apteekkien ja lääketeollisuuden henkilöstöpalveluihin erikoistunut yritys.
  • Perustettu vuonna 2012.
  • Tarjoaa palveluita apteekkien ja lääkeyritysten lisäksi terveys-, hyvinvointi- ja kosmetiikka-alan yrityksille.
  • Suomen Apteekkariliitto omistaa osan yrityksestä.