Uutinen

Vuoden opetusapteekki löytyi Varkaudesta

18.11.2011 | 19:00

Varkauden Vanha apteekki palkittiin Vuoden 2011 opetusapteekkina Farmasian Päivien avajaisissa Helsingissä perjantai-iltana.

Apteekkari Kirsi Puurunen on hyvin otettu huomionosoituksesta.

– Oppilaanohjaukseen osallistuu koko henkilökunta, joten tämä on kiitos koko työyhteisölle.

Vuoden opetusapteekin valinnut työryhmä perustelee valintaa sillä, että Varkauden Vanhassa apteekissa on tehty pitkäjänteistä työtä farmasian oppilaiden ohjaamisessa. Harjoittelujaksot on suunniteltu hyvin ja oppimista seurataan palautekeskusteluin. Oppilaiden on helppo kysyä neuvoa ja apua keneltä tahansa.

Apteekissa on tavallisesti 3-4 opiskelijaa vuodessa. Käytännössä he kaikki tulevat 75 kilometrin päästä Itä-Suomen yliopistosta, Kuopiosta. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma ja perehdytys räätälöidään hänen aiemman kokemuksensa ja valmiuksiensa mukaan.

– Ensimmäiseen harjoitteluunsa tulevien kanssa lähdemme alkutekijöistä, toiseen harjoitteluun tulevat osaavat jo enemmän. Yleisesti opiskelijat ovat innostuneita ja oppivaisia, Puurunen kiittelee.

Farmasian oppilaat saavat oppinsa pääasiassa pääapteekissa, joka sijaitsee vilkkaassa liikekeskuksessa Varkauden keskustassa. Jotkut asiat, kuten reseptintoimitus, on kuitenkin helpompi opettaa Käpykankaan tai Könönpellon sivuapteekkien rauhallisessa ympäristössä.

Monipuolista opetusta

Vuoden opetusapteekin valintaperusteissa kiiteltiin oppilaiden mahdollisuutta tutustua monipuolisesti apteekin toimintaan. Oppilaat ovat saaneet tutustua farmaseutin tavanomaisten työtehtävien lisäksi muun muassa sivuapteekin tarkastukseen ja olla mukana työvuorolistojen tekemisessä ja palkkojen laskennassa.

Vuodesta 1992 lukien jaettu Vuoden opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla. Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella ja valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa. (EE-EK)