Uutinen

VTV: Tietojärjestelmähankkeisiin saatava ryhtiä

07.02.2011 | 08:41

Terveydenhuollon sähköisten tietojärjestelmien kehittäminen on niellyt valtavan määrän rahaa varsin laihoin tuloksin, arvostelee Valtiontalouden tarkastusvirasto raportissaan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV julkaisi perjantaina lopullisen raporttinsa sähköisen potilaskertomuksen ja sähköisen lääkemääräyksen sekä sosiaalihuollon tietoteknologiahankkeista.

Tarkastuksen perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden käyttöönotto tulee yhteensä maksamaan Suomelle satoja miljoonia euroja.

Esimerkiksi koko maan kattavan sähköisen potilastietoarkiston kehittämiseen on kulunut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin sata miljoonaa euroa. Projekti on yhä kesken.

Sähköisen reseptijärjestelmän kokonaiskustannuksiksi on arvioitu vuosina 2007–2015 yhteensä 70 miljoonaa euroa. Tähän mennessä eResepti on käytössä vain osassa Turun apteekkeja.

Tarkastusviraston mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei ole pystynyt tuottamaan realistista arviota sähköisen potilastietoarkiston kustannuksista ja sen hyödyistä. Virasto arvostelee ministeriötä myös epärealistisista aikatauluista sekä puutteellisesta projektin johtamisesta ja valvonnasta.

Luonnos VTV:n raportista vuosi julkisuuteen jo joulukuussa. Kovan arvostelun kohteeksi joutunut STM tyrmäsi kritiikin tuoreeltaan ja toimitti VTT:lle oman näkemyksensä raportissa esiin nostettuihin ongelmiin. Lopullisessa raportissa on otettu huomioon STM:n näkemykset. (STT-IK)

Tutustu VTV:n raporttiin >

STM tyrmää VTV:n arvostelun >

STM vastaa VTV:n kritiikkiin >