Uutinen

VTV: Sairausvakuutusjärjestelmää selkeytettävä

26.08.2011 | 00:01

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mielestä nykyinen sairausvakuutusjärjestelmä ei kohtele kansalaisia tasapuolisesti.

Sairausvakuutuskorvaukset ovat VTV:n tarkastuksen perusteella jakaantuneet epätasaisesti niin alueellisesti, sukupuolen perusteella kuin tulojenkin mukaan. Palveluntarjonta kohdistuu suuriin asutuskeskittymiin ja maan eteläosiin. Korvausten määrä myös kasvaa tulojen kasvaessa, mikä heijastaa palvelujen epätasaista tarjontaa ja kysyntää, VTV katsoo.

VTV:n mielestä sairausvakuutusjärjestelmä on lisäksi vaikeasti hahmottuva kokonaisuus, jossa kansalaisen on vaikea arvioida etukäteen korvauksen määriä ja omavastuuosuuksia. Korvaustaksoja on noin 2 500, järjestelmän terminologia on hallinnollista ja kansalaiselle vierasta ja osa palkkioiden korvauksiin tehdyistä korotuksista valuu korvausten saajien sijaan lääkäreiden palkkioihin.

Julkinen sairausvakuutusjärjestelmä on terveydenhuollon järjestämistapana ja rahoituskanavana nykymuodossaan ongelmallinen, sillä sen kautta rahoitetaan osin kunnallisen terveydenhuollon kanssa rinnakkaisia palveluja. Tämä vaikeuttaa terveydenhuollon kokonaisuuden koordinointia ja kehittämistä, VTV moittii.

Tarkastusvirasto kehottaakin sosiaali- ja terveysministeriötä selvittämään mahdollisuuksia järjestelmän ymmärrettävyyden ja ennustettavuuden parantamiseksi sekä keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Ministeriön tulee arvioida ja kehittää aktiivisesti sairausvakuutusjärjestelmää, selvittää korvausten vaikutuksia ja pyrkiä haittojen minimoimiseen. (EK)