Uutinen

Viruslääkkeiden nopea saatavuus tärkeää

05.11.2009 | 15:58

Päivitetty 6.11.2009 14:48 Apteekkien tulee toimittaa viruslääke aina, kun lääkäri on määrännyt sen taudin hoitoon, STM ja THL tiedottavat.

Viruslääkehoito (Tamiflu) tulee aloittaa henkilölle, jolla epäillään kliinisen kuvan perusteella vakavaa tautia, raskaana olevalle sekä henkilölle, joka sairastaa komplikaation riskiä lisäävää perussairautta. Komplikaatioriskiä lisääviä pitkäaikaissairauksia ovat muun muassa krooniset sydänsairaudet ja aineenvaihduntasairaudet. Lisäksi hoitava lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen myös edellä mainittuihin ryhmiin kuulumattomalle potilaalle, tiedotteessa todetaan.

Lääkitys lyhentää sairauden kestoa ja lievittää oireita tehokkaimmin, jos se aloitetaan alle 48 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Myöhemminkin aloitetusta hoidosta on hyötyä vakavissa tautitapauksissa ja riskiryhmillä. Hoidon aloittamispäätös ei vaadi laboratoriovarmistusta, mutta se pyritään tekemään ainakin kaikille sairaalapotilaille. Ehkäisevää viruslääkitystä ei pääsääntöisesti suositella vastustuskykyisten viruskantojen kehittymisvaaran vuoksi.

Ministeriö kehottaa kiinnittämään huomiota myös terveydenhuollon työtapoihin, jotta viruslääkkeiden jakelu voidaan toteuttaa nopeasti. Ministeriö ohjeistaa käyttämään hyväksi ammattiryhmien työnjakoa sekä päivystyslääkityksen antoa vastaanotolta.

Myös puhelinmääräystä voidaan käyttää silloin, kun lääkäri voi haastattelemalla saada riittävät tiedot lääkkeen tarpeen arvioimiseksi, tiedotteessa todetaan. (TK, EK)

STM:n tiedote 5.11.2009 >