Uutinen

Viron kansalaiset voivat nyt ostaa Suomesta lääkkeitä kotimaansa sähköisellä reseptillä

01.06.2020 | 10:38

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä omassa kotimaassaan määrätyllä sähköisellä reseptillä. Vähitellen tämä käy mahdolliseksi myös useissa muissa Euroopan maissa.

Virolainen sähköinen resepti toimii nyt kaikissa Suomen apteekeissa. Lääkkeiden saamiseksi pitää asioida apteekissa itse ja mukaan tarvitsee kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

– Suomessa on tälläkin hetkellä esimerkiksi työnsä vuoksi Viron kansalaisia, joilla voi olla tarvetta käyttää omassa kotimaassaan määrättyjä reseptejä, kertoo asiakkuusvastaava Sini Palo Kelan Kanta-palveluista. 

Suomalaisella sähköisellä reseptillä lääkkeitä on voinut ostaa Virosta ja Kroatiasta viime vuodesta saakka.

– Suomalaisella reseptillä Virossa ostetaan lääkkeitä tälläkin hetkellä lähes päivittäin. Ennen rajojen sulkemista määrä oli noin 20 päivässä, Sini Palo sanoo.

Rajoituksia lääketurvallisuuden varmistamiseksi

Suomesta ei voi ostaa virolaisella reseptillä huumausaineita eikä tiettyjä, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Apteekki toimittaa lääkkeet Suomen lainsäädännön mukaisesti.

Sähköinen eurooppalainen resepti laajenee vähitellen. Kiinnostusta palvelulle on nyt useissa Euroopan maissa.

Käyttöönottoa valmistelevat tällä hetkellä Portugali, Kroatia, Ruotsi, Puola, Irlanti ja Tšekki. Jokainen maa päättää itse käyttöönoton aikataulustaan.