Uutinen

Virheellisiä eReseptejä liikkeellä?

23.09.2011 | 13:27

Päivitetty 18:35 Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin peruspalvelukeskus Aavan toimipisteiden Effica-tietojärjestelmässä on havaittu vakava virhe.

Virheen seurauksena Kelan eReseptitietokantaan on saattanut päätyä peruspalvelukeskus Aavan terveysasemilta tai hammashoitoloista (Hartola, Iitti, Myrskylä, Nastola, Orimattila, Pukkila, Sysmä) virheellisiä sähköisiä lääkemääräyksiä.

Potilasturvallisuuden varmistamiseksi Fimea kehottaa apteekkeja toistaiseksi varmistumaan reseptin ja lääkityksen oikeellisuudesta aina Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän peruspalvelukeskus Aavan terveysasemilta ja hammashoitoloista määrättyjä sähköisiä reseptejä toimitettaessa. 

- Apteekit voivat varmistaa lääkityksen oikeellisuuden tapauskohtaisesti esimerkiksi ottamalla yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin tai selvittämällä sen muulla luotettavalla tavalla. Kiireettömissä tapauksissa asiakas voidaan hänen mahdollisuuksiensa mukaan ohjata terveysasemalle tai hammashoitolaan, josta lääke on määrätty, Fimea ohjeisti perjantai-Iltana.

Apteekkien tulee varmistua asiakkaidensa lääkehoitojen jatkuvuudesta nyt ilmenneestä virhetilanteesta huolimatta sekä tarvittaessa avustaa paikallisia terveydenhuollon toimijoita virheellisten eReseptien jäljittämisessä.

Sähköisten reseptien kirjoittaminen on toistaiseksi keskeytetty Effica-järjestelmää käyttävissä terveydenhuollon yksiköissä. Virhetilanteen syytä ja laajuutta selvitetään parhaillaan. (EK)