Uutinen

Virheelliset reseptit työllistävät Tanskan apteekkeja

07.12.2011 | 13:58

Tanskalaiset apteekit havaitsevat vuosittain resepteissä noin 130 000 virhettä, ilmenee Tanskan apteekkariyhdistyksen tekemästä selvityksestä.

Apteekkariyhdistyksen mukaan joka kolmas virheistä on niin vakavia, että ne voivat johtaa jopa sairaalahoitoon. Selvityksestä ilmenee muun muassa, että yli puolet pääkaupunkialueen Region Hovedstaden sairaaloissa kirjoitetuista resepteistä sisältää virheitä. Virheiden korjaaminen on työlästä ja syö apteekkien resursseja.

Lääkärijärjestön (PLO) johtaja Henrik Dibborn myöntää B.T.-lehdelle, että reseptivirheet ovat iso ongelma. Järjestössä luotetaan kuitenkin siihen, että sähköisesti määrätyt reseptit tuovat tilanteeseen helpotusta.

Suurin osa havaituista virheistä on kliinisiä, eli lääkäri on määrännyt esimerkiksi väärän lääkkeen tai väärän vahvuuden. Loput virheistä ovat hallinnollisia, esimerkiksi reseptissä on väärän potilaan nimi tai henkilötunnus.

Tanskalaisapteekit toimittivat viime vuonna noin 34 miljoonaa reseptiä. B.T.-lehden mukaan väärä lääkitys aiheuttaa jopa 4 800 tanskalaisen kuoleman vuosittain. (MS)