Uutinen

Viitehintasäästöt rokottavat apteekkeja

18.06.2009 | 10:32

Viitehintajärjestelmä ja lääkevaihdon laajentuminen ovat tuoneet tuntuvia säästöjä asiakkaiden ja Kelan lääkemenoihin, mutta vasta harva asiakas on huomannut lääkemenojensa keventyneen. Säästöt ovat suoraan pois apteekkien lääkemyynnistä.

Apteekkariliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan vasta vähemmän kuin joka kymmenes (8 %) asiakas arvioi omien lääkemenojensa keventyneen viitehintajärjestelmän ansiosta. Toukokuussa tehdyssä tutkimuksessa, jossa haastateltiin puhelimitse tuhatta suomalaista, 70 prosenttia vielä arvioi, ettei viitehintajärjestelmä ole vaikuttanut heidän omiin lääkemenoihinsa. Kolme sadasta arvioi lääkemenojensa nousseen. Viidennes (19 %) haastatelluista ei osannut vielä arvioida vaikutuksia.

Kelan eilen julkistamien tietojen mukaan asiakkaat säästivät huhti-toukokuussa 3 miljoonaa euroa ja Kela 8 miljoonaa euroa. Noin puolet säästöstä syntyi analogiamenetelmäpatentilla suojattujen lääkkeiden tulosta lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän piiriin.

Useimmiten (75 %) lääkärit määräsivät jo valmiiksi viitehintaisia tai sitä edullisempia lääkkeitä. Huhti-toukokuussa lääkevaihdon piiriin kuuluva Kela-korvattava lääke vaihdettiin apteekissa edullisempaan 15 prosentissa resepteistä, noin 10 prosentissa resepteistä asiakas kielsi vaihdon. Lääkärit kielsivät vaihdon ani harvoin, vain alle puolessa prosentissa resepteistä.

Viitehinta on tehostanut lääkevaihtoa, sillä viitehinnan ylittävistä ostoista 60 prosentissa lääke vaihdettiin apteekissa edullisempaan, kun aiemmin kalleimmista lääkkeistä vaihdettiin noin 45 prosenttia.

Apteekeille asiakkaiden ja Kelan säästöt ovat merkinneet tuntuvaa talouden heikentymistä, sillä säästöt ovat suoraan pois apteekkien lääkemyynnistä. Apteekkariliitto seuraa nyt tarkasti erikokoisten apteekkien taloustilanteen kehittymistä.

– Keskikokoisessa apteekissa huhti-toukokuussa toteutuneet säästöt merkitsevät käyttökatteen pienenemistä jo yhden työtekijän palkan verran, Apteekkariliiton talousasiantuntija Ilkka Harjula havainnollistaa.

Apteekkariliitto arvioi, että uudistukset säästävät lääkemenoja tuntuvasti enemmän kuin sosiaali- ja terveysministeriö etukäteen arvioi. Liitto on edellyttänyt, että uudistuksen taloudelliset vaikutukset kompensoitaisiin apteekeille. (EK)