Uutinen

Viitehinta tuli voimaan

01.04.2009 | 08:00

Lääkkeiden viitehintajärjestelmä käynnistyy tänään. Asiakas joutuu nyt maksamaan lääke- ja viitehinnan erotuksen itse, jos hän ei halua vaihtaa lääkärin määräämää, viitehintaa kalliimpaa lääkettä edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen. Samalla lääkevaihto laajenee menetelmäpatentilla suojattuihin lääkkeisiin.

142:ssa viitehintaryhmässä on vain yksi valmiste, johon vaihto voidaan tehdä. Apteekkarilehden lääketukuilta keräämien tietojen mukaan näistä noin kymmentä ei ollut saatavilla tukuista maanantaina, vaikka myyntilupien haltijoiden on pitänyt taata lääkkeen saatavuus koko viitehintakauden eli kolmen kuukauden ajaksi.

Jos lääkettä ei ole saatavilla tukusta, Kela maksaa korvauksen kalliimman lääkkeen hinnasta. Tilanne helpottunee 15.4, kun lääkehintoja tarkistetaan seuraavan kerran.

Apteekkien tehtävänä on kertoa järjestelmästä potilaille ja ehdottaa edullisempaa valmistetta, jos lääkäri on määrännyt viitehintaa kalliimpaa lääkettä. Lääkäri voi kieltää lääkevaihdon hoidollisin tai lääketieteellisin perustein. Silloin Kela-korvaus maksetaan lääkärin määräämän valmisteen hinnasta.

Uudistusten arvioidaan tuovan vuositasolla kymmenien miljoonien eurojen säästöt Kelan lääkekorvausmenoihin ja asiakkaiden lääkekustannuksiin. Säästön maksavat lääkeyritykset ja apteekit, joiden myyntiä uudistus leikkaa arviolta 140 miljoonaa euroa vuodessa.

Leikkaus vaarantaa etenkin pienten apteekkien talouden. Apteekkariliitto onkin esittänyt kompensaatiota apteekeille, jotta maankattava apteekkiverkosto säilyisi. (VE)