Uutinen

Viisi kysymystä paljastaa sydäntautiriskit

29.11.2017 | 08:49

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Jaa artikkeli:

Sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnissa ei välttämättä tarvitse aina käyttää verikokeita. Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan samaan tulokseen pääsisi usein kartoittamalla potilaalta viisi elintapatekijää.

Espanjalaisten tulokset perustuvat neljäntuhannen 40–54-vuotiaan tutkimukseen. Osana tutkimusta kartoitettiin osallistujien elintavat ja sydänriskitekijät, minkä lisäksi heidän valtimonsa kuvattiin lievän ateroskleroosin varalta.

Tutkijoiden tavoite oli selvittää, miten hyvin kaksi sydänriskien arviointiin käytettyä menetelmää ennustaisivat sen, keillä potilailla oli lievää ateroskleroosia valtimoissaan.

Kummassakin menetelmässä selvitetään potilaan verenpaine, fyysinen aktiivisuus, ylipaino, ravitsemus ja tupakointi, mutta kattavammassa mitataan lisäksi potilaan veren kolesteroli- ja glukoosipitoisuudet.

Kun menetelmiä verrattiin toisiinsa, kummatkin keinot ennustivat yhtä tarkasti potilaiden valtimoiden ateroskleroosia ja sen levinneisyyttä. Tässä potilasjoukossa ne olivat siis yhtä hyviä.

Tutkijat pitävät havaintoja osoituksena siitä, että terveiden keski-ikäisten sydänriskien arvioiminen onnistuu tarvittaessa myös ilman verikokeita esimerkiksi silloin, kun verikokeita ei voida ottaa tai terveydenhuollon resurssit ovat vähäiset.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.