Uutinen

Viikari pettyi simvastatiinipäätökseen

30.07.2009 | 10:07

Sepelvaltimotaudin ehkäisyn asiantuntija, ylilääkäri Jorma Viikari TYKS:stä sanoo olevansa pettynyt siihen, että simvastatiinin 10 mg:n vahvuutta ei vapauteta itsehoitoon Suomessa.

Viikari ja professori Timo Strandberg esittivät simvastatiinin vapauttamista itsehoitolääkkeeksi Lääkärilehden pääkirjoituksessa viime vuonna. Orion perusteli hakemustaan juuri Viikarin ja Strandbergin kannanotolla.

Viikari uskoo, että simvastatiinin myynnillä itsehoidossa olisi voitu merkittävästi vaikuttaa suomalaisten riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.

- Kysymys ei ole vain kolesteroliarvojen kohentamisesta. Statiini on yksinkertaisin ja turvallisin tapa vähentää sepelvaltimotaudin kokonaisriskiä.

Viikarin mukaan paras tapa ehkäistä sepelvaltimotautia olisi noudattaa terveellisiä elintapoja lapsuudesta lähtien. Kaikki eivät kuitenkaan niin tee, ja siksi tarvitaan myös lääkkeitä.

Viikari vertaa simvastatiinia kalaöljykapseleihin, joita monet käyttävät sydänsairauksien ehkäisyyn. Simvastatiini olisi halvempi vaihtoehto, ja sen teho on osoitettu selvästi paremmin.

Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan olleet yhtä mieltä siitä, että simvastatiini tulisi vapauttaa itsehoitoon. Esimerkiksi dyslipidemioiden Käypä hoito -työryhmä otti ehdotukseen negatiivisen kannan.

Myös Apteekkariliitto suhtautui melko varauksellisesti simvastatiiniin itsehoidossa. Mahdollisina haittoina liitto piti mm. lääkkeen käyttöä liian pienillä annoksilla, lääkärikontrollien laiminlyöntiä ja lääkkeen käyttöä terveellisten elämäntapojen sijaan. Toisaalta liitto näki, että apteekkeihin olisi mahdollista luoda palvelumalli, jolla mahdollisia haittoja voitaisiin vähentää. (VE)