Suomalaisissa verkkokaupoissa myydään paljon kuluttajille sopimattomia ravintolisiä. kuva: iStock
Uutinen

Verkkokauppojen ravintolisät Tullin tehovalvonnassa – lähes 80 % tuotteista määräysten vastaisia

29.04.2022 | 10:15

Teksti : Erja Elo

Tehovalvonnan kohteena oli suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä, jotka oli tarkoitettu urheilijoille sekä seksuaalivietin kohottamiseen.

Tulli valvoi alkuvuodesta tehostetusti suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä. Tarkoituksena oli selvittää, löytyykö Suomeen tuoduista ravintolisistä lääkeaineita, joita niissä ei saisi olla.

Valvonnan kohteeksi valikoituivat erityisesti urheilijoille tarkoitetut sekä seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät, joissa on ollut ongelmia aiemminkin. 

Tutkittavana oli 24 tuotetta, joista lähes 80 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi. Tuotteista 13 oli kuluttajille sopimattomia ja Tulli kielsi niiden tuonnin markkinoille. Joka kolmannesta tuotteesta löytyi lääkeaineita tai rohdoskasveja. 

Tulli hylkäsi tuotteita myös useista muista syistä. Kielletyt lisäaineet, virheelliset pakkausmerkinnät sekä kuluttajia harhaan johtavat terveysväittämät aiheuttivat huomautuksia ja tuotteiden hylkäämisiä.

Ongelmat eivät ole uusia

Tulli valvoo vuosittain noin sadan Suomeen tuodun ravintolisän määräystenmukaisuutta.

– Tavanomaisessa valvonnassa ravintolisiä hylätään eniten virheellisten merkintöjen vuoksi. Muita yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi ravintolisistä löytyvät hyväksymättömät ravintoainemuodot, paikkansa pitämättömät ravintoainepitoisuudet ja huono mikrobiologinen laatu, kertoo Tullin valvontaosaston tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Ravintolisät ovat viime vuosina olleet tuoteryhmä, jossa Tulli toteaa kaikkein eniten määräysten vastaisia tuotteita.

Tulli tutki viime vuonna yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää, joista määräysten vastaisiksi osoittautui lähes 80 prosenttia. Aiemmat tulokset olivat syynä nyt tehdylle tehovalvonnalle.