Uutinen

Verkkoapteekkitoimitusten lämpötilaseuranta varmistaa lääkkeiden turvallisuuden

02.07.2019 | 14:00

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

Lämpötilaherkkien lääkkeiden kuljetus on haasteellista erityisesti helle- ja pakkaskausilla. Asiakas voi itsekin varmistaa, että verkkoapteekista tilatut lääkkeet ovat säilyneet kunnossa kotiovelle asti.

Apteekkariliitto ja suomalainen start-up -yritys Logmore ovat yhteistyössä kehittäneet verkkoapteekkitoimitusten lämpötilaseurantaa.

Asiakkaat voivat nyt saada verkkoapteekkitoimitustensa mukana Logmoren kehittämän tiedonkeruulaitteen eli loggerin. Loggerissa on QR-koodi, jonka asiakas voi skannata kännykällään ja helposti varmistaa sen, että lääke on saapunut perille moitteettomana.

Kun loggeri skannataan, kuljetuksenaikaiset olosuhteet kirjautuvat myös apteekin järjestelmään. Näin apteekit pystyvät ottamaan asiakkaaseen yhteyttä mahdollisessa poikkeamatilanteessa. Tämä lisää lääketurvallisuutta ja mahdollistaa hankalammin säilytettävien valmisteiden turvallisen kuljetuksen.

─ Apteekkien verkkopalvelutoiminnan kasvaessa tämä yhteistyö mahdollistaa asiakkaille aiempaa laadukkaammat toimituspalvelut, toteaa hankepäällikkö Iiro Salonen Apteekkariliitosta.

Seuranta suojaa lämpötilaherkkiä tuotteita

Loggereiden käyttö verkkoapteekkitoimituksissa on aloitettu ja niiden käyttö on laajenemassa. Loggereiden avulla seurataan erityisesti lämpötilaherkkien lääkkeiden kuljetuksia. Niitä käytetään tiiviisti myös helle- ja pakkaskausina tai jos toimitusmatka on pitkä.


Seurannan perusteella apteekit pystyvät korjaamaan tarvittaessa lääkekuljetusten olosuhteita. Vastuu lääkkeiden säilytyksestä siirtyy apteekilta asiakkaalle vasta, kun lähetys on vastaanotettu.

Loggereita voidaan käyttää useita kertoja, joten asiakkaita kannustetaan palauttamaan loggerit apteekeille lähetyksessä olevan palautuskuoren avulla.

─ Yksittäisellä loggerilla voidaan taltioida kuljetuslämpötiloja jopa vuosia, joten on paitsi taloudellisesti, myös ekologisesti tärkeää, että laitteet saadaan palautumaan apteekille, toteaa operatiivinen johtaja Niko Polvinen Logmorelta.

Lääkkeidesi turvallisuuden kannalta on olennaista, että teet verkko-ostoksesi luotettavissa verkkoapteekeissa. Listan kotimaisista, laillisista verkkoapteekeista löydät osoitteesta www.apteekki.fi.