Uutinen

Verkkoapteekkien suosio huikeassa kasvussa

01.07.2020 | 09:35

Teksti : ERJA ELO

Yksi näkyvimmistä koronapandemian seurauksista on se, että verkkoapteekkien ja kotiinkuljetusten suosio on kasvanut valtavasti.

Apteekkariliiton ylläpitämällä eApteekki-verkkoalustalla kävi huhtikuussa 14 kertaa enemmän asiakkaita kuin joulukuussa. Alusta on käytössä 50 apteekissa, ja sen ulkopuolella Suomessa on kymmeniä muita verkkoapteekkeja.

Verkkokaupan suosio vaihtelee Suomessa alueittain.

– Asiakkaiden on ollut helpompi löytää apteekkien verkkopalvelut niillä alueilla, joilla on jo totuttu kauppakassipalveluihin, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen.

Apteekit hoitavat kuljetukset osittain itse, mutta myös esimerkiksi Eezeryn kautta, jossa kuljetuksista vastaa lääkekuljetuskoulutuksen käynyt kuljettaja. Korona-aika on lisännyt myös apteekkien ja taksien yhteistyötä.

Kyllönen uskoo, että poikkeustilanne on opettanut apteekeille paljon uutta verkkokaupasta ja kotiinkuljetuksista. Esimerkiksi ikäihmisille on tärkeää ilmoittaa tarkkaan, milloin kuljettaja saapuu.

– Kun julkisuudessa varoitellaan, ettei ovea saa avata kenelle tahansa, vanhuksilla voi olla melko turvaton olo, hän sanoo.

Apteekeissa on pitänyt miettiä sitä, miten varmistetaan, ettei paketti jää odottamaan oven taakse, vaan että se todella noudetaan ovelta sisälle asti ja kuitataan apteekille vastaanotetuksi.

Asiakkaat ymmärsivät helppouden

Verkkoapteekin suosio räjähti moninkertaiseksi esimerkiksi Turun Hirvensalon apteekissa. Apteekki on palvellut asiakkaita verkossa vuodesta 2013 asti, mutta laaja kiinnostus digitaaliseen palveluun heräsi vasta koronapandemian takia.

– Aiemmin meille tuli ehkä 1–2 verkkotilausta viikossa, sitten niitä alkoi tulla 10–15 joka päivä. Nyt tilausmäärä on tasaantunut noin kymmeneen päivässä, kertoo apteekkari Anne Kanerva.

Verkkokaupasta tilataan sekä reseptilääkkeitä että itsehoidon valmisteita ja muita tuotteita.

– Uskon, että Hirvensalon apteekin digitaalinen palvelu on tullut jäädäkseen nyt, kun asiakkaat ovat löytäneet sen ja huomanneet käytön vaivattomuuden, Kanerva pohtii.

Verkkotilaajien joukossa on ilahduttavan paljon riskiryhmiin kuuluvia, erityisesti yli 70-vuotiaita. Apteekin väki on yrittänyt tehdä verkkopalvelun käytön helpoksi ja opastanut senioreita tarvittaessa puhelimessa.

Moni hakee tilauksensa apteekin ulkopuolella sijaitsevasta noutolokerosta, vaihtoehtona on kotiinkuljetus. Välimatkat ovat lyhyitä Turun keskustan edustalla sijaitsevissa noin 10 000 asukkaan saarissa, joten apteekkari Kanerva kuljettaa suuren osan tilauksista henkilökohtaisesti töistä lähtiessään.


Suosituimmat hakutermit verkkoapteekeissa

  1. käsidesi
  2. hengityssuoja/-in
  3. hengitys/-tä
  4. maski
  5. Panadol
  6. käsihuuhde
  7. Burana
  8. desi
  9. ml
  10. Aco


Lähde: Apteekkariliitto, eApteekki-alustan käytetyimmät hakusanat 1.1.-12.5.