Uutinen

Verkkoapteekkien määrä kaksinkertaistuu

14.12.2018 | 09:00

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Verkkoapteekkien määrä kaksinkertaistuu ensi vuonna, kun apteekit saavat käyttöönsä uuden digitaalisen alustan. Samalla alkavat nopeat kotiinkuljetukset.

Entistä monipuolisempi eAPTEEKKI lähes kaksinkertaistaa alan verkkokauppojen määrän, sillä sen on ennakkotilannut jo 180 apteekkia. Tällä hetkellä Suomessa toimii reilut sata verkkoapteekkia.

Kehitystyössä on hyödynnetty laajoja asiakastutkimuksia ja palvelumuotoilua. Yksi merkittävä parannus asiakkaalle on se, että reseptilääkkeitä voi hankkia myös toisen ihmisen puolesta.

– Tämä auttaa esimerkiksi alaikäisten lasten vanhempia ja omaishoitajia, jotka hoitavat perheenjäsentensä tai muiden läheistensä lääkeasioita. Verkkoasiointiin luodaan viranomaisten hyväksymä sähköinen valtuus, sanoo Apteekkariliiton hankepäällikkö Iiro Salonen, joka on ollut kehittämässä alustaa.

Verkkokauppa on integroitu kaikkiin apteekkijärjestelmiin sekä kuljetuspalvelun tarjoajiin, kuten DB Schenkeriin, Matkahuoltoon ja Postiin. Markkinointitoimintoja on tullut lisää, ja lähiapteekin palvelut on entistä helpompi tuoda esiin.

Merkittävä muutos kivijalkaan

Tuotetiedon laatu paranee, kun maahantuojat ja valmistajat pääsevät päivittämään tietoja. Digialusta helpottaa henkilökohtaista palvelua.

Asiakas voi esimerkiksi tilata harvinaisia reseptilääkkeitä valmiiksi apteekkiin tai varata ajan farmaseutin neuvontapalveluun.

Alustan kehitystyöhön osallistunut apteekkari Antti Vaara on testannut myös nopeita kotiinkuljetuksia, joille on ollut heti kysyntää. Hän uskoo, että uudet työkalut tekevät digitaalisesta palvelusta kivijalka-apteekin arkea.

– Yhä useampi ihminen ei pysty itse asioimaan apteekissa. Tällä tavoin voimme tuoda heille apteekkipalvelut kotiin ja auttaa heitä elämään normaalia elämää entistä pidempään, kiteyttää Vaara.

Uusi eAPTEEKKI tarjoaa alustan myös muille apteekin digipalveluille, joita kehitetään kevään aikana sekä tulevaisuudessa. Toteutuksesta vastaavat Apteekkariliiton lisäksi Solteq, Pharmadata ja Receptum.

Lue myös: Lääkkeet kotiin asti – reportaasi lääkkeiden kuljetuksesta ja verkkokaupasta