Uutinen

Verkkoapteekki kasvaa kohisten Ruotsissa

27.10.2020 | 09:10

Teksti : KYÖSTI HAGERT, HANNA HYVÄRINEN

Lisääntyvä verkkokauppa on muuttanut myös Ruotsin kivijalka-apteekkeja. Kun tuotteet myydään yhä useammin verkossa, liikkeissä on raivattu lattiatilaa tuotteilta muille palveluille.

Verkkoapteekkien myynti kasvoi Ruotsissa viime vuonna 36 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Tämän vuoden tammikuussa verkkokaupan osuus oli yli 12 prosenttia apteekkien myynnistä.

Vuoden 2016 ja tammikuun 2020 välillä verkkoapteekkien myynti on kasvanut jopa 315 prosenttia, mikä tarkoittaa euroissa kasvua reilusta 11 miljoonasta yli 48 miljoonaan euroon. Verkkokaupan myynti on kasvanut samassa suhteessa koko toimialan kasvun kanssa.

Ruotsin Apteekkiliiton toimitusjohtaja Johan Wallér luonnehtii verkkoapteekkeja menestystarinaksi.

– Tulokset osoittavat, että verkon apteekkitoiminta on tarpeellista ja asiakkaat ovat siihen tyytyväisiä.

Kasvu jatkuu

Verkkoapteekeissa myydään eniten reseptilääkkeitä, joiden osuus on lähes puolet kaikesta myynnistä. Muiden apteekkituotteiden osuus on lähes 45 prosenttia, itsehoitolääkkeiden osuus jää reilusti alle kymmenen prosentin.

– On selvää, että kasvu tulee jatkumaan ja sitä kautta verkko-ostaminen vaikuttaa koko toimialaan, Wallér arvioi.

Vastaava johtaja Eero Lamminen Oriolan Palvelut-liiketoimintayksiköstä sanoo, että koronapandemia on osaltaan vauhdittanut verkon kasvua Ruotsissa. Oriola omistaa Ruotsissa toimivan Kronans Apotek -ketjun.

Pandemia on lisännyt etenkin iäkkäiden asiakkaiden määrää, jotka nyt asioivat verkossa ensimmäistä kertaa.

Lammisen mukaan apteekkiostoksiin myös käytetään verkossa enemmän rahaa kuin kivijalassa asioitaessa.

– Asiakas, joka asioi sekä fyysisessä apteekissa että verkossa, kuluttaa jopa 3–6 kertaa enemmän kuin asiakas, joka asioi vain fyysisessä apteekissa, Lamminen kertoi APTEEKKITALOUS 2020 -webinaarissa syyskuussa.

Tällä hetkellä verkossa toimii 10 apteekkia, joista kolme vain netissä. Lisäystä on ollut muutamia viime vuosien aikana. Reilun kolmen vuoden aikana apteekkisektorilla on ollut selvästi voimakkain nettimyynnin kasvu verrattuna muihin kaupanaloihin Ruotsissa.

Osalla apteekeista on käytössä myös omia digitaalisia sovelluksia apteekkiasiointiin.

Lisääntyvä verkkokauppa on muuttanut myös kivijalka-apteekkeja. Kun tuotteet myydään yhä useammin verkossa, liikkeissä on raivattu lattiatilaa tuotteilta muille palveluille. Apteekkeihin on perustettu muun muassa terveyspisteitä, ja apteekit tarjoavat yhä useammin myös rokotuspalvelua.

Tukholman Farstassa asuva Susanne Dietrich on kuullut ystäviltään, että verkkoapteekit ovat käteviä.

Verkko-ostaminen helpottaa elämää

Verkkoapteekeissa asioidaan tasaisesti ympäri Ruotsin, joskin maaseudulla ja haja-asutusalueilla verkkoapteekkien käyttö on yleisempää kuin suurissa kaupungeissa.

Farstassa asuva Susanne Dietrich kertoo, että hänen ystävänsä ovat tyytyväisiä verkkoapteekkeihin.

– Juuri tässä yhtenä päivänä joku kehui, että on oikein hyvä, että lääkkeitä pystyy nykyään tilaamaan myös kotiin. Se on kätevää, Dietrich sanoo.

Farstan lähellä Enskeden naapurustossa Marie Modig on erityisen mielissään verkko-ostamisesta.

– Se helpottaa elämäämme todella paljon. Jos apteekista tarvitsee jotain, sen voi tilata netistä ja pian paketti toimitetaan suoraan kotiin, hän kuvaa.

Marie Modign mukaan verkkoapteekki helpottaa elämää paljon.

Ruotsin apteekkijärjestelmän vapauttamista 2000-luvulla valmistellut Lars Reje pitää verkkoapteekkeja yhtenä onnistuneimmista osista apteekkijärjestelmän uudistusta.

Hän korostaa, että verkon kautta tapahtuva lääkeneuvonta toimii oikein hyvin.

– Lääketurvallisuus voidaan taata myös verkossa, kun asiantunteva henkilökunta antaa lääkeneuvontaa esimerkiksi chatin avustuksella, Reje kuvaa.