Uutinen

Verenpaineen hoito suojaa muistia

11.09.2019 | 16:10

Teksti : VIRPI EKHOLM

Tutkimukset osoittavat, että kohonneen verenpaineen tehokas hoito vähentää haitallisia muutoksia aivoissa ja ehkäisee muistin heikentymistä. Epänormaalin matalakin verenpaine lisää riskiä.

Tuoreimmat tulokset kertovat, että dementian riski kasvaa myös silloin, kun kohonnut verenpaine laskee seuranta-aikana epänormaalin matalaksi  (alle 90/60 mmHg) .

Tässäkin tutkimuksessa koko 24-vuotisen seuranta-ajan jatkunut korkea verenpaine (yli 140/90 mmHg) nosti dementiaan sairastumisen riskiä. Tutkimukseen osallistui 4 800 keski-käistä (44–66 v), jotka olivat 66–90-vuotiaita seurannan päättyessä. Verenpaine mitattiin viidesti, ja joka kymmenes sairastui dementiaan.

Tulokset julkaistiin JAMA-lehdessä, ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Hoito ehkäisee aivomuutoksia

SPRINT MIND -tutkimuksen mukaan tehostettu verenpaineen hoito vähentää lievän kognitiivisen heikentymisen ja muistisairauden yhteenlaskettua riskiä enemmän kuin tavanomainen hoito. Tutkimukseen osallistui noin 9 000 aikuista, joilla oli todettu korkea verenpaine.

ACCORD MIND -tutkimuksessa todettiin, että tehokas verenpaineen hoito vähentää tyypin 2 diabeetikkojen aivojen valkean aineen muutoksia. Lisäksi tänä vuonna raportoitiin, että nuorilla aikuisilla jo lievästi koholla oleva
verenpaine liittyy harmaan aineen vähentymiseen erityisesti aivoalueilla, jotka ovat tärkeitä muistin ja tiedonkäsittelyn
kannalta.

Neurologian erikoislääkäri, apulaisprofessori Susanna Melkas HYKSistä pitää tutkimusnäyttöä jo vahvana, että kohonneen verenpaineen hoito ehkäisee muistisairauksia.

Lääkkeitä ja korjausta elintapoihin

Hänen mukaansa tulokset antavat lisäaiheen tehostaa verenpaineen ehkäisevää hoitoa.

– Erityisen tärkeää se on keski-iässä, mutta myös ikääntyneillä, kun aivoissa ei ole vielä laaja-alaisia rappeumamuutoksia. Lääkehoidon lisäksi tarvitsemme vaikuttamista elintapoihin, Melkas kiteyttää.

Toisaalta on hyvä muistaa, että jos ikääntyneellä on jo aivoissa laaja-alaisia valkean aineen muutoksia, voi liian tehokas verenpaineen hoito laskea verenpaineen haitallisen matalaksi. Tämä voi lisätä valkean aineen vauriota.

Korkea verenpaine aiheuttaa aivoissa pienten suonten tautia, joka ilmenee juuri valkean aineen muutoksina ja pienten verisuonten tukoksina. Lisäksi se altistaa aivoinfarktillesekä aivoverenvuodolle.

– Verenpaineen alentamisella on merkitystä myös muun kuin verisuoniperäisen muistisairauden ehkäisemisessä, koska
aivoverenkiertosairaus aikaistaa varhaisen Alzheimerin taudin ja muun dementian diagnoosia, Melkas summaa.

JAMA 2019; 322:535–545
JAMA 2019; 321(6): 553-561
Neurology 2019; 92: e1168-e1175
Neurology 2019; 92: e758-e773