Uutinen

Verenpaineen alentaminen vähentäisi rytmihäiriöitä

26.06.2019 | 11:25

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Sydämen sähköiseen toimintaan perustuvat rytmihäiriöt voisivat vähentyä huomattavasti, jos väestön verenpaine saataisiin laskemaan.

Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella korkea verenpaine saattaa olla mukana joka toisessa rytmihäiriössä. AV-blokkeja eli eteis-kammiojohtumisen häiriöitä potevat tarvitsevat usein sydäntahdistimen.

Uudet tulokset perustuvat 6 000 suomalaispotilaan 25-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 58 potilasta sairastui AV-blokkiin. Riskitekijöitä olivat korkea ikä, miessukupuoli, sydämen vajaatoiminta ja sydäninfarkti.

Lisäksi tutkijat tunnistivat kaksi elintavoista johtuvaa riskitekijää: korkean verenpaineen ja veren suuren glukoosipitoisuuden. Jokainen 10 mmHg:n nousu potilaan systolisessa verenpaineessa suurensi AV-blokin riskiä 20 prosenttia. Myös veren glukoositasojen nousu suurensi sairastumisriskiä tasaisesti.

Puolet AV-katkoksista voitaisiin välttää

Tutkijat arvioivat, että noin puolet AV-blokeista olisi ehkäisty, jos potilaiden verenpaineet olisivat olleet normaalitasolla. Veren glukoosipitoisuuden normalisoituminen olisi estänyt kymmmenesosan sairastumisista.

Verenpaine on kohonnut joka toisella miehellä ja joka kolmannella naisella. Verenpainetta voi laskea vähentämällä suolaa ja alkoholia, lisäämällä kasviksia ja täysjyvätuotteita, laihduttamalla, liikkumalla ja lopettamalla tupakointi.

Verenpainelääkitys on noin miljoonalla suomalaisella, mutta vain 40 prosenttilla heistä verenpaine on hoitotavoitteessa. Suomessa apteekit ovat testanneet lääkehoidon aloituspalvelua, joka tukee pitkäaikaissairaiden sitoutumista hoitoonsa. Norjassa yhteiskunta maksaa palvelun.

Seinäjoella apteekki muistuttaa pitkäiakaissairaita kontrollikäynneistä. Verenpainemittauksia tehdään apteekkien terveyspisteissä, jotka täydentävät julkista terveydenhuoltoa.

Tiedeuutisen lähde: Uutispalvelu Duodecim (JAMA Network Open 2019)