Uutinen

Velvoitevarastoihin uusia lääkeaineita

19.04.2012 | 14:33

Päivitetty 15:12 Hallitus esittää velvoitevarastointilakiin täsmennyksiä, koska nykyisessä laissa oleva luettelo varastoitavista lääkeryhmistä ei vastaa laajuudeltaan vuonna 2009 voimaantulleen lain tarkoitusta.

Velvoitevarastointilakiin oltaisiin lisäämässä hepatiitti A:n ja B:n, vesikauhun sekä jäykkäkouristuksen hoitoon ja ehkäisyyn käytettävät immunoseerumit ja rokotteet. Mukaan otettaisiin myös ihmisen normaali immunoglobuliini ja immunoseerumeista keskeiset myrkytysten hoidossa käytettävät lääkkeet.

Ruuansulatussairauksien lääkkeistä aletaan varastoida maha- ja pohjukaissuolihaavan hoidossa käytettäviä lääkkeitä sekä silmään annosteltavia mikrobilääkkeitä. Lakiin tulisivat myös eräät syöpälääkkeiden haittavaikutusten hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Hallitus on antanut eduskunnalle lääkkeiden velvoitevarastointilakia koskevan esityksen tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. heinäkuuta 2012. Lain tarkoituksena on turvata lääkkeiden saatavuus kaikissa tilanteissa. Lääkkeiden saatavuus Suomeen saattaa estyä tai vaikeutua esimerkiksi toimituskatkosten tai vakavan kriisin takia.

Varastointivelvollisia ovat lääketehtaat, lääkevalmisteiden maahantuojat ja terveydenhuollon toimintayksiköt. Niillä on vuoden loppuun saakka aikaa saada varastonsa velvoitteen mukaiseksi. Velvoitevaraston arvo on Suomessa noin 120 miljoonaa euroa. (EE)