Uutinen

Vastuu terveydestä siirtyy yksilölle

07.04.2010 | 09:11

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveydenhuollon painopiste siirtyy jatkossa sairauksien hoidosta terveyden ylläpitämiseen.

Paineet leikata julkisen terveydenhuollon kuluja kasvavat sitä mukaan, kun krooniset taudit yleistyvät. Tämä aiheuttaa painetta siirtää vastuuta terveyden hoitamisesta yhä enemmän yksilön suuntaan, selviää PricewaterhouseCoopersin (PwC) tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta.

HealthCast: The customisation of diagnosis, care and cure -tutkimukseen vastasi lähes 600 julkishallinnon ja terveysalan vaikuttajaa 20 maasta. Tämän lisäksi tutkimukseen syvähaastateltiin 200 alan vaikuttajaa 25 maasta, Suomi mukaan lukien.

Valtaosa vastaajista pitää selvänä, että yksilöt voivat vaikuttaa eniten itse terveyteensä ja hoidon tuloksiin. Jopa 97 prosenttia on sitä mieltä, että potilaiden on otettava jossain määrin vastuuta liikalihavuuden, astman, diabeteksen ja sydäntautien kaltaisten kroonisten sairauksien hallinnasta. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että yksilön vastuu kroonisten sairauksien hallinnasta on suuri.

Miltei kolme neljäsosaa vastaajista odottaa terveydenhuollon rahoituksen muuttuvan niin, että painopiste vaihtuu sairauksien hoidosta terveyden ylläpitämiseen pois sairaaloista, hoitokodeista ja lääkärien vastaanotoilta.

Tietoa tarvitaan

Vastaajista kuitenkin jopa 76 prosenttia oli sitä mieltä, että tiedon puute vaikeuttaa oman terveyden hallintaa. Lähes yhtä moni uskoo, etteivät potilaat ymmärrä saatavilla olevaa tietoa. Internetin, sosiaalisen media ja mobiiliviestinnän yleistymisen sekä terveydenhuollon tietoteknistymisen odotetaan helpottavan tilannetta.

Terveydenhuollon järjestelmät koetaan potilaiden kannalta hankaliksi: potilaita hoidetaan eri paikoissa, mutta tieto ei siirry sujuvasti niiden välillä. Tämä johtaa tehottomuuteen, varojen tuhlaukseen, hoidon tason alenemiseen, odotusaikojen pidentymiseen ja siten potilaiden tyytymättömyyteen.

Tutkimukseen vastanneista 71 prosenttia uskoi terveydenhuoltojärjestelmänsä tehostuvan, mikäli potilailla olisi pääsy sähköiseen hoitokertomukseensa.

Vaikka monet terveydenhuoltojärjestelmät sanovat tarjoavansa potilaisiin keskittyvää hoitoa, tutkimuksen mukaan maailmalla on vain joitakin saarekkeita, joissa tämä pitää paikkansa. Parhaat tulokset saavutetaan maissa, joissa julkishallinto edistää innovaatioita ja yhteistyötä sekä poikkihallinnollisesti että julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Tutustu tutkimukseen (englanniksi) >