Uutinen

Vasemmistoliiton kansanedustaja: Puolueen tulisi määritellä kantansa apteekkijärjestelmään pian

07.02.2017 | 10:15

Osa puolueista on ilmaissut kantansa apteekkijärjestelmän kehittämisestä kuluneen vuoden aikana. Viimeksi kantansa ilmaisi Sosiaalidemokraattien puoluekokous helmikuun alussa. Tuleeko Vasemmistoliitto kertomaan oman näkemyksensä?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä asiasta on keskusteltu, mutta virallisia kannanottoja ei toistaiseksi ole tehty. Puolueen olisi syytä määritellä kantansa mahdollisimman pian.

Millaisia näkemyksiä sinulla on nykyisestä apteekkijärjestelmästä?

Nykyinen apteekkijärjestelmä on onnistunut hyvin perustehtävässään, eli lääkkeiden turvallisessa myynnissä ja asiakkaiden neuvonnassa. Apteekkien tärkeä rooli osana terveydenhuollon kokonaisuutta korostuu etenkin neuvontapalveluissa. Suomalaiseen apteekkiin ja sen työntekijöiden ammattitaitoon voi luottaa. Apteekkijärjestelmän on silti tärkeää kehittyä ajan mukana. Lääkkeiden hinnat ovat nousseet varsin maltillisesti verrattuna yleiseen hintatasoon, mutta väestön ikääntyminen ja hallituksen pienituloisia kurittava politiikka asettavat omat haasteensa tälläkin osa-alueella.

Kuinka tärkeää sinulle on, että lääkkeet ovat saman hintaisia kaikissa apteekeissa?

On lähtökohtaisesti hyvä asia, että ihmiset ovat tasa-arvoisessa asemassa lääkkeiden hintojen suhteen.

Kuinka tärkeää apteekkien alueellinen kattavuus on sinulle?

Alueellinen kattavuus on tärkeä asia. Apteekkiverkosto ulottuu nykyisellään jokaiseen Manner-Suomen kuntaan, ja Ahvenanmaalla matkat lähimpään apteekkiin ovat lyhyet. On tärkeää, että esimerkiksi pitkien välimatkojen Lapissa apteekki tai sen sivupiste löytyy jokaisesta kunnasta.

Mitä mieltä olet kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) apteekkeja koskevasta lakialoitteesta?

On hyvä, että asiasta käydään keskustelua. En kuitenkaan kannata apteekkien siirtämistä suurten ketjujen alaisuuteen. Juuri äskettäin Ruotsissa julkaistiin selvitys, jonka mukaan reseptivapaiden lääkkeiden hinnat ovat nousseet sen jälkeen, kun apteekkien sääntely uudistettiin. Apteekkimarkkinat ovat siellä keskittyneet muutaman ison toimijan alaisuuteen.

Millainen rooli apteekeilla tulisi olla sote-uudistuksessa?

Apteekkeja voisi hyödyntää terveyspalveluiden tuottamisessa nykyistä enemmän. Terveydenhuollon järjestäjä voisi esimerkiksi tarjota sairaanhoitopalveluita apteekkien tiloissa. Toisaalta keskussairaaloiden yhteyteen voisi perustaa nykyistä enemmän apteekkeja, joista ihmiset voisivat ostaa lääkkeensä sairaala- tai lääkärikäynnin yhteydessä.