Uutinen

Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa nihkeimpiä annosjakelun käyttäjiä

12.06.2017 | 09:30

Teksti : INKERI HALONEN

Turku on päättänyt aloittaa annosjakelun kilpailutuksen valmistelun alueellaan.

Varsinais-Suomi pitää kyseenalaista ykkössijaa annosjakelua kaikkein vähiten hyödyntävänä maakuntana.

THL:n selvitysten mukaan jopa 82 prosenttia Varsinais-Suomen kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä ei ole ottanut annosjakelua lainkaan käyttöönsä.

– Onhan tämä sellainen musta rannikko annosjakelun suhteen, Varsinais-Suomen muutosagentti Kirsi Kiviniemi toteaa.

Kiviniemen mukaan Varsinais-Suomen alueella on vain kaksi kuntaa, joissa annosjakelua hyödynnetään. Muissa kunnissa sitä ei käytännössä ole lainkaan.

Kiviniemen mukaan ongelma on hyvin tiedossa, ja siihen yritetään tuoda nyt muutosta.

Varsinais-Suomen perässä seuraa naapurimaakunta Pohjanmaa, jossa 79 prosenttia kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä ei ole ottanut annosjakelua lainkaan käyttöönsä.

Maakunnan kunnista ainoa poikkeus on Vaasa, jossa kaikki julkisen kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköt käyttävät koneellista annosjakelua, Pohjanmaan muutosagentti Pia Vähäkangas kertoo.

– Muiden alueiden kanssa asiasta käydään keskusteluja, Vähäkangas täydentää.

Turku valmistautuu kilpailutukseen

Aiemmin Turun kaupungin vanhusten asumispalvelujen johtajana toiminut Kiviniemi tietää hyvin, mikä merkitys annosjakelulla on.

– Annosjakelun alhainen käyttö on monessa mielessä huono asia; annosjakelu parantaa asiakkaiden lääkitysturvallisuutta ja se myös vähentää väärinkäyttöä ja varkauksia.

Turun kaupunki päätti keväällä, että se aloittaa annosjakelun kilpailutuksen valmistelun alueellaan.

– Olemme ottaneet opiksi muiden suurten kaupunkien kohtaamista vaikeuksista kilpailutuksissa ja valmistaudumme kilpailutuksen tekemiseen huolella. Kun saamme tämän kerran mallinnettua hyvin, niin jatkossa muiden Varsinais-Suomen kuntien on helpompi tulla mukaan.

Turun kunnallisessa kotihoidossa on noin 2 500 asiakasta ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä on 500–600 asiakasta.

Kiviniemi epäilee, että annosjakelusopimuksia tullaan tekemään useamman apteekin kanssa.

– Kyse on niin isosta asiakasmäärästä, että tuskin yksi apteekki pystyy näiden kaikkien annosjakelusta huolehtimaan. Lisäksi meidän täytyy kaupungin sisällä pitää huolta siitä, että alueella säilyy useita elinvoimaisia apteekkipalveluiden tuottajia, Kiviniemi toteaa.