Uutinen

Varo parasetamolin yliannostusta!

23.11.2011 | 00:02

Pienikin yliannos parasetamolia pitkään käytettynä aiheuttaa helposti vaikeasti todettavan hengenvaarallisen yliannostuksen.

Skotlannissa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 663 potilaan tiedot. Kaikki tutkitut olivat joutuneet sairaalaan parasetamolin aiheuttaman maksavaurion takia. 161 potilaalla maksavaurion havaittiin johtuvan porrastetusti syntyneestä yliannostuksesta.

Yliannostus oli kehittynyt pidemmän ajan kuluessa, kun potilaat olivat lääkinneet tavallisia kiputiloja, kuten päänsärkyä, lihaskipuja tai hammassärkyä sallittua suuremmilla parasetamoliannoksilla. 

Pikkuhiljaa kehittynyt parasetamolin yliannostus on salakavala. Tilanne on jo vakava, kun potilas hakeutuu sairaalaan huonon voinnin takia. Myrkytys tulisi kuitenkin tunnistaa nopeasti, sillä nämä potilaat ovat suuremmassa vaarassa kuolla kuin kerralla suuren yliannostuksen ottaneet. Heille kehittyy myös useammin maksa-, munuais- tai aivovaurioita.

Porrastettua parasetamolimyrkytystä ei voi luotettavasti todeta verikokeella, mikä vaikeuttaa diagnoosia.

Tutkijat kehottavat lääkäreitä valvomaan potilaiden tilaa tarkasti ja antamaan parasetamolin vastamyrkkynä käytettyä asetyylikysteiiniä vaikka potilaiden veren parasetamolipitoisuus olisi alhainen.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä. (MS)