Uutinen

Varmuusvarastot myyntiin

15.09.2009 | 13:18

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti Tamro Oyj:n varastoissa olevien viruslääkkeiden, Tamiflun ja Relenzan, vapauttamisesta syyskuun toisella viikolla.

Viranomaiset kehottavat lääkealan toimijoita varautumaan epidemian leviämiseen täydentämällä lääkevarastonsa.

Viruslääkkeiden toimitukset varmuusvarastoilta alkoivat 15. syyskuuta.

Vapauttamisella halutaan varmistaa, että pandemian hoidossa tarvittavia viruslääkkeita on tarpeeksi saatavilla apteekeista, sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista.

– Erityisesti lasten kapseleista on ollut avoterveydenhuollon puolella pulaa. Siksi päätimme nyt ottaa varastot käyttöön, lääkintöneuvos Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Hermanson toivoo, että varastojen vapauttaminen ei lietsoisi huhuja epidemian pahenemisesta ja viranomaisten varautumisesta siihen.

– Tärkein syy varastojen vapauttamiseen on se, että lääkkeistä on ollut kentällä pulaa. Epidemia elää omaa elämäänsä, sen kehitys jää nähtäväksi, Hermanson painottaa.

Lääkkeitä toimitetaan
kysynnän mukaan


Varmuusvarastoja kasvatettiin erityisesti vuonna 2006, kun Suomi teki Kansallisen varautumissuunnitelman niin sanotun lintuinfluensan, H5N1-viruksen, varalle.  Hermansonin mukaan viruslääkkeitä on tuon ajan jälkeenkin hankittu varmuusvarastoon niin, että niitä on siellä ”hyvin paljon”.

– Viranomaiset eivät rajoita lääkkeiden ostoja varmuusvarastoista apteekkeihin, eli niitä toimitetaan ihan kysynnän mukaan, Hermanson sanoo.

Viruslääkkeiden määräämisestä ja toimittamisesta elokuun lopussa annettuihin ohjeisiin ei tule mitään muutosta. Lääkkeiden hinnoittelussa noudatetaan voimassa olevaa lääketaksaa ja tukkumyyntihintoja. (IK)