Uutinen

Vantaa saa uudet apteekkinsa

21.11.2019 | 16:58

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Vantaalle perustetaan neljä uutta apteekkia. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa, joka koski Fimean päätöstä poistaa kaupungista apteekkien sijaintialueet.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti helmikuussa 2018 perustaa Vantaalle neljä uutta ja apteekkia ja poistaa apteekkien sijaintia määrittelevät alueet. Vantaalla on toiminut 12 pääapteekkia ja 3 sivuapteekkia 7 sijaintialueella.

Paikalliset apteekkarit hakivat päätökseen ensin oikaisua ja valittivat tämän jälkeen Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset viime keväänä. Kaksi apteekkareista haki vielä valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen siltä osin, kun päätös koski sijaintialueiden poistamista. Uusia apteekkeja he eivät vastustaneet.

KHO:n päätös evätä valituslupa merkitsee isoa muutosta pääkaupunkiseudun apteekkimarkkinoille. Vantaalla tulee toimimaan 16 pääapteekkia, jotka saavat valita paikkansa vapaasti kaupungin rajojen sisällä.

Espoossa on jo lähes sama tilanne. Kaupunki on muutoin yhtä aluetta, mutta Jorville luotiin oma alue, jotta myös sairaalaan saatiin apteekki.

Muualla kaupungissa toimivat kymmenen apteekkia saavat sijoittua haluamalleen paikalle. Määrä nousee 15:een, kun Espooseen perustettavaan 5 uuteen apteekkiin saadaan apteekkarit valittua. Jorviin avautuu apteekki maaliskuussa.

Fimea pyrkii nykyisin siihen, että kunta tai kaupunki muodostaa yhden sijaintialueen, ja apteekit voivat valita toimipaikkansa sen sisällä vapaasti.