Taustalla ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat huhut Venäjällä tapahtuneesta ydinonnet... Lue lisää »

Entinen apteekkari Bengt Mattila iloitsee siitä, että historiallisesti arvokas apteekki... Lue lisää »

Yksi näkyvimmistä koronapandemian seurauksista on se, että verkkoapteekkien ja kotiinku... Lue lisää »

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen toimipiste aloittaa Oulun yliopistollise... Lue lisää »

Espanjan tautitilanne laantuu, mutta vielä ei varmasti tiedetä, mitä tapahtuu, kun rajo... Lue lisää »

Vanhentuneita Tamiflu-pakkauksia ei saa hävittää

08.05.2009 14:05

,

Päivitetty 11.05.2009 08:50 Euroopan lääkevirasto EMEA suosittelee, että viruslääke Tamiflun käyttöaikaa pidennettäisiin viidestä seitsemään vuoteen. Jos Euroopan komissio on hyväksyy esityksen, tämä koskee kaikkia uusia Tamiflu-pakkauksia.

Lisäksi suositellaan, että jo markkinoilla olevia Tamiflu-valmisteita voitaisiin käyttää kaksi vuotta viimeisen käyttöpäivän jälkeen, jos WHO julistaa pandemian. Potilaiden ei tulisikaan hävittää Tamiflu-pakkauksia, joiden käyttöaika on mennyt vastikään umpeen.

Lääkevalmistekomitea CHMP:n mukaan on mahdollista, että Tamiflun säilyvyys on vielä tätäkin pidempi. Siksi komitea suosittelee, että mitään Tamiflu-kapseleita ei tällä hetkellä hävitetä, vaan niiden varastointia jatketaan. Tämä koskee erityisesti Tamiflu-kapseleita, joita on valtioiden varmuusvarastoissa.

Tamifluta pandemiassa myös pikkulapsille

Alle 1-vuotiaiden lasten osalta näyttö Tamiflun tehosta ja turvallisuudesta on ollut puutteellista. Nyt tehdyt lisäselvitykset osoittavat, että valmistetta voidaan käyttää myös alle 1-vuotiailla pandemian aikana, koska tuolloin sen edut ylittävät mahdolliset haitat. CHMP suosittelee, että kaikki alle 1-vuotiaat lapset hoidetaan sairaalassa.

Tamifluta ei ole aiemmin suositeltu raskaana oleville naisille. Nyt käytettävissä olevat tutkimukset osoittavat, että mahdolliset riskit sikiölle jäävät pandemiatilanteessa vähäisemmiksi kuin hoidon tuoma etu. Pandemiatilanteessa Tamifluta ja Relenzaa voidaan siis käyttää myös raskaana oleville ja imettäville äideille. (VE)

Arkisto