Uutinen

Vanhat lääkkeet palautetaan apteekkiin yhä useammin

26.08.2021 | 08:42

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Suomalaiset ovat lisänneet tarpeettomien lääkkeiden palauttamista apteekkeihin ja keräyspisteisiin. Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet tuleekin palauttaa apteekkiin, sillä viemäriin tai roskiksiin heitettyinä ne rasittavat ympäristöä ja saattavat päätyä vääriin käsiin.

Peräti 90 prosenttia suomalaisista aikuisista palauttaa käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin, kertoo vuonna 2019 tehty kyselytutkimus. Tutkimuksen perusteella suomalaiset ovat petranneet aiempiin vuosiin verrattuna. Vielä 10 vuotta aiemmin vain noin kaksi kolmasosaa suomalaisista palautti tarpeettomat lääkkeet apteekkiin tai keräyspisteisiin.

Clear Waters from Pharmaceuticals (CWPharma) -hankkeen raportin mukaan Suomen tilanne on ollut muihin Itämeren maihin verrattuna parhaasta päästä. Raportissa kerättiin tietoa Suomen, Liettuan, Latvian, Puolan, Ruotsin ja Venäjän kuluttajien tavoista hävittää tarpeettomat lääkkeet.

– Vaikka Suomi toimii kotitalouksien lääkejätteen hävittämisessä Itämeren alueella suunnannäyttäjänä, on meillä vielä parannettavaa, sanoo kehittämispäällikkö Taina Nystén Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE).

– Viemäreihin ja roskiin heitetyt lääkkeet voivat päätyä maaperään, sisävesistöihin ja Itämereen, joiden lääkeainekuormaa ne kasvattavat. Lisäksi lukuisten tutkimusten mukaan vesistöihin päätyneet lääkkeet vaikuttavat eri eläinlajien käyttäytymiseen, lisääntymiseen ja elinoloihin. Väärin hävitetyt lääkkeet voivat lisätä myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää, eli antiobioottiresistenssiä”, Nystén kertoo. 

Yli 800 apteekkia ympäri Suomen ottaa vastaan lääkkeitä

Kaksi viikkoa kestävä Lääkkeetön Itämeri -kampanja käynnistyy tänään, Itämeripäivänä.

Neljättä kertaa järjestettävällä Lääkkeetön Itämeri -kampanjalla halutaan tänä vuonna muistuttaa vanhojen ja tarpeettomien lääkkeiden palauttamisen helppoudesta: Suomessa on yli 800 apteekkitoimipistettä, joihin lääkkeitä voi palauttaa.

– Tänä vuonna haluamme kannustaa kaikkia ottamaan lääkekaapin siivouksen säännölliseksi rutiiniksi ja muistuttaa, että Suomessa lääkkeiden palauttaminen apteekkeihin on helppoa ja maksutonta. Huoli Itämerestä ja muista vesistöistä on suuri ja tavoitteenamme tietenkin on, että lähitulevaisuudessa 100 prosenttia suomalaisista palauttaisi tarpeettomat ja vanhat lääkkeet apteekkiin, sanoo Apteekkariliiton Brand Manager Elina Aaltonen.   

Lääkkeetön Itämeri -kampanja on usean organisaation järjestämä vuosittainen yhteiskampanja. Kampanjan toteuttaa viestintätoimisto Cocomms, ja sen ovat mahdollistaneet tänä vuonna Apteekkariliitto, GSK, HSY, John Nurmisen Säätiö, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston Apteekki sekä ympäristöministeriö. Kampanjan asiantuntijana toimii Suomen ympäristökeskus SYKE ja kampanjan suojelijana John Nurmisen Säätiö.

Muistilista: Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

  • Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, inhalaattorit, tabletit ja kapselit sekä tuubit, joissa on vielä lääkettä.
  • Ota tabletit ja kapselit pois pakkauksistaan ja laita ne irrallaan läpinäkyvään pussiin.
  • Laita voiteet ja aerosolit sekä inhalaattorit ilman ohjelippua pussiin.
  • Jätä nestemäiset lääkkeet alkuperäiseen pulloonsa, ja laita nämä erilliseen pussiin.
  • Taita lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ennen pussiin laittoa.
  • Irrota ohjelippu muovi- ja pahvipakkauksista, ja vie ne omiin kierrätyspisteisiinsä.
  • Palauta kaikki muovipussit apteekkiin.
  • Palauta nämä aina erillisessä omassa pussissa: jodipitoiset lääkkeet, elohopeakuumemittarit, sytostaatit alkuperäispakkauksessaan henkilökunnalle, ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna.
  • Kysy apteekistasi, kuinka insuliinineulat tulee hävittää asuinalueellasi.
  • Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.