Uutinen

Valproaatti voi heikentää syntyvän lapsen älykkyyttä

17.04.2009 | 10:56

Valproaattille sikiöaikana altistuneiden lasten älykkyysosamäärä havaittiin 3-vuotiaana pienemmäksi kuin muille epilepsialääkkeille altistuneiden lasten, kertoo tuore tutkimus.

Epilepsialääkkeiden tiedetään olevan teratogeenisiä, mutta lääkehoidon lopettaminen ei äidin sairauden vuoksi useimmiten ole järkevää tai mahdollista. Käytännössä epilepsialääkkeiden annoksia pyritään pienentämään raskautta suunniteltaessa.

New England Jounal of Medicine-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin epilepsialääkkeelle sikiöaikana altistuneiden lasten kognitiivista tasoa 3 vuoden iässä. Tutkimukseen osallistui 309 lasta, jotka olivat kohdussa altistuneet karbamatsepiinille, lamotrigiinille, fenytoiinille tai valproaatille.

Valproaatille altistuneiden lasten keskimääräinen älykkyysosamäärä (92) oli merkitsevästi alhaisempi kuin lamotrigiinille, fenytoiinille tai karbamatsepiinille altistuneilla lapsilla (vastaavasti 101, 99 ja 98). Valproaatin vaikutus lasten älykkyysosamäärään kasvoi annoksen suurentuessa.

Tuloksen perusteella tutkijat suosittavat, ettei valproaattia käytettäisi ensisijaislääkkeenä hedelmällisessä iässä oleville naisepileptikoille. (CS)