Uutinen

Valelääkärit ruuhkauttivat Valviran

17.11.2011 | 10:16

Valviraan on tullut niin paljon erilaisia selvityspyyntöjä ja kysymyksiä terveydenhuollon ammattihenkilöiden pätevyydestä, että sillä ei ole mahdollista selvittää niitä välittömästi.

Valvira kertoo verkkosivuillaan, että se ottaa vastaan kaikki pyynnöt ja ilmoitukset, arvioi niihin liittyvän potilasturvallisuusriskin ja selvittää kyselyt ja ilmoitukset potilasturvallisuusriskin kannalta kiireellisyysjärjestyksessä.

– Emme tällä hetkellä pysty palvelemaan toimittajiakaan näissä kysymyksissä nopeasti, koska valelääkäriasian selvittäminen ja potilasturvallisuusasiat on priorisoitava, Valvira pahoittelee.

Valvira muistuttaa, että se ei lähtökohtaisesti anna tietoja keskeneräisistä valvonta-asioista. Tietoja, jotka koskevat sitä, onko jostain tietystä hoitopaikasta tehty kanteluja, voidaan antaa, jos tutkinnalliset syyt eivät sitä estä. Kantelujen sisällöstä tai siitä, kehen henkilöön ne kohdistuvat, ei tietoja anneta.

Valelääkäritapauksen selvittäminen on aiheuttanut sen, että terveydenhuollon ammattihenkilöiden laillistamis- ja nimikesuojausasioiden käsittely on ruuhkautunut, ja päätösten saaminen viivästyy. Valvira on saamassa työvoimaa ruuhkanpurkuun, mutta se ei tässä vaiheessa pysty arvioimaan, milloin hakemusruuhka saadaan puretuksi.

– Jos haluatte tietää, onko valelääkäriepäilty Esa Laiho hoitanut Teitä tai omaistanne, olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä suoraan hoitopaikkaan. Lääkehoitoa koskevissa kysymyksissä ottakaa yhteyttä apteekkiin tai hoitopaikkaan, Valvira ohjeistaa. (EK)