Uutinen

Vain osa riskiryhmistä saa Tamiflusta Kela-korvauksen

27.07.2009 | 16:01

Vaikka influenssa A(H1N1) -virus saattaa olla vaarallinen esimerkiksi raskaana oleville naisille, he joutuvat maksamaan viruslääkkeet kokonaan itse. Lisäksi suuri osa potilaista voi jäädä ilman Kela-korvausta, koska tautia ei ole osoitettu virologisesti.

Tamiflu-valmisteiden korvauskriteerit perustuvat tavallisen kausi-influenssan hoitoon, eikä niitä ole muutettu pandemiaviruksen vuoksi. Kymmenen kapselin kuuri oseltamiviiria (Tamiflu) maksaa apteekissa reilut 33 euroa. Valmisteet ovat rajoitetusti peruskorvattavia (42 %) virologisesti osoitetun influenssan hoidossa, kun potilas kuuluu erikseen mainittuun riskiryhmään ja oireet ovat alkaneet kahden vuorokauden kuluessa.

Kela-korvaukseen oikeutettuja riskiryhmiä ovat sydän- ja keuhkosairaat, kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavat potilaat, diabeetikot, 65 vuotta täyttäneet, 12-35 kuukauden ikäiset lapset sekä potilaat, joiden sairaus tai sen hoito heikentää vastustuskykyä.

A(H1N1)-epidemiassa STM suosittelee, että hoidon aloituspäätös tehdään influenssan oireiden perusteella. Virusmäärityksiä ei kaikille potilaille tehdä, jolloin Kela-korvauskin jää saamatta.

Viruslääkehoitoa suositellaan edellä mainittujen riskiryhmien lisäksi raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille, kaikille alle 3-vuotiaille lapsille, sairaalloisesti ylipainoisille (BMI yli 40), influenssapotilaita hoitavalle terveyskeskusten ja sairaaloiden henkilökunnalle sekä potilaille, jotka sairastavat kroonista maksan vajaatoimintaa, neurologista sairautta tai hermolihastautia. Toisaalta yli 65-vuotiaita ei lasketa mukaan pandemiaviruksen riskiryhmiin.

Kriteereihin ei ole haettu muutosta

Johtaja Pekka Järvinen STM:stä toteaa, että Lääkkeiden hintalautakunta päättää lääkkeiden korvattavuudesta lääkeyritysten tekemien hakemusten perusteella.

- Tamiflun korvattavuudessa noudatetaan vanhoja kriteerejä, koska lääkeyritys ei ole hakenut muutosta korvattavuuteen. Muutoksia ei tehdä automaattisesti viranomaispäätöksillä edes pandemiatilanteessa, Järvinen sanoo.

Jouni Kusnetsoff lääkeyritys Rochesta vahvistaa, että yritys ei ole hakenut Tamiflun korvauskriteereihin muutosta. Toisaalta viranomaisetkaan eivät ole hänen mukaansa olleet asiasta Rocheen päin yhteydessä. (VE)