Uutinen

Vain kolmannes sydäninfarkteista hoidetaan tehokkaasti

29.09.2011 | 10:58

Tuore Käypä hoito -suositus suosittelee muutoksia nykyiseen hoitojärjestelmään.

Sydäninfarkteja on EKG:n perusteella kahdenlaisia: ST-nousuinfarkteja (ST elevation myocardial infarction, STEMI) ja sydäninfarkteja ilman ST-nousua. Kummankin ensioireet ovat samanlaisia, mutta ST-nousuinfarkti on henkeä uhkaava tila, jossa sepelvaltimo tukkeutuu täysin. Suonen avaava hoito joko pallolaajennuksella tai liuotushoidolla on toteutettava mahdollisimman nopeasti.

ST-nousuinfarktia epäiltäessä ensihoito on 250–500 milligrammaa asetyylisalisyylihappoa ja nitraattisuihke. Ensisijainen hoito on kuitenkin välitön pallolaajennus, joka on tehtävä 120 minuutin sisällä diagnoosista. Tapahtumapaikalla annettava liuotushoito on toissijainen vaihtoehto.

Käypä hoito -suosituksen mukaan kansallisena tavoitteena tulee olla riittävä määrä päivystäviä kardiologisia keskuksia siten, että jokainen ST-nousuinfarktipotilas voidaan hoitaa suoralla pallolaajennuksella tarvittaessa.

Nopea diagnostiikka ja välittömän hoidon aloitus ovat äärimmäisen tärkeitä potilaan ennusteen kannalta. Siksi potilaalle tulisi hälyttää apua nopeasti hätänumerosta, eikä lähteä itse terveyskeskukseen tai sairaalaan. (MS)

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Kardiologisen seuran asettama työryhmä on laatinut suosituksen ST-nousuinfarktin hoidosta. Suositus potilasversioineen on luettavissa täältä.