Uutinen

Vaarallisen yhdennäköistä

01.03.2012 | 09:18

Lääkepakkausten ulkonäön samankaltaisuus hankaloittaa työtä viikoittain kahdeksassa apteekissa kymmenestä.

Tulos selviää Apteekkarilehden tuoreesta kyselystä, johon vastasi noin 40 prosenttia Suomen yksityisistä apteekeista.

Apteekeissa on havaittu myös tilanteita, joissa pakkausten samankaltainen ulkonäkö saattaa vaarantaa potilasturvallisuutta. Kolme vastaajaa kymmenestä arvioi kohtaavansa viikoittain omalla kohdallaan tilanteita, joissa potilasturvallisuus on lähellä vaarantua tai on vaarantunut.

Enemmän kuin oman työn hankaloitumisesta tai apteekissa tapahtuvista virheistä, vastaajat ovat huolissaan siitä, miten lääkkeen käyttäjä, erityisesti vanhempi henkilö, erottaa pakkaukset toisistaan kotona.

– Asiakas luulee, että hän saa samaa lääkettä useamman purkin, vaikka jokainen pakkaus sisältääkin aivan eri valmistetta. Vanhuksen silmissä paketit ovat liian samanlaisia, toteaa eräs vastaajista.

Samaan huoleen ovat törmänneet myös viranomaiset. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan tulee jonkin verran palautetta lääkepakkauksista niin apteekeista, lääkäreiltä, hoitajilta kuin lääkkeiden käyttäjiltäkin.

– Käyttäjäryhmässä erityisesti vanhemmat ihmiset kiinnittävät huomiota lääkepakkaukseen, kuten sen avattavuuteen ja luettavuuteen eli käytännön elämää hankaloittaviin seikkoihin, kertoo yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimeasta.

Kyselyn vastaajien mielestä lääkepakkausten erottamista vaikeuttaa selkeästi eniten saman valmistajan ulkonäöltään liian samankaltaiset pakkaukset. Tätä mieltä oli 57 prosenttia vastaajista. Kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että eniten erottamista vaikeuttaa saman valmisteen eri vahvuuksien huono erottuvuus. Yksi kymmenestä piti saman valmisteen eri pakkauskokojen eroavuutta suurimpana ongelmana. (TK)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.