Uutinen

Väärä tieto leviää kuin virus itse

21.04.2020 | 11:50

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Koronapandemian vanavedessä ilmiöksi on noussut infodemia.

Koronaviruspandemiasta leviää nyt maailmalla monenlaista väärää tietoa. Ilmiötä on kutsuttu infodemiaksi, joka leviää siinä missä varsinainen epidemiakin.

Reuters Instituutin tutkijoiden mukaan riippumattomien, englanninkieliseen materiaaliin keskittyvien, faktantarkistajien tekemät tarkistukset kasvoivat jopa 900 prosenttia tammi–maaliskuun välisenä aikana.

Kansainvälinen faktantarkistajien yhteenliittymä IFCN on kerännyt yhteen misinformaatiotapauksia ympäri maailmaa.  Myös WHO:lla on oma ”myytinmurtaja”-sivu.

Hankalaksi väärän ja oikean tiedon erottamisen tekee tutkijoiden mukaan se, että koronaepidemiaan liittyvä misinformaatio on harvoin kokonaan hatusta vedettyä. Sen sijaan se sekoittaa oikeaa ja väärää tietoa. Oikeaa tietoa vääristellään ja sitä liitetään vääriin yhteyksiin.

Misinformaatio leviää somessa

Eniten väärää tietoa liikkuu viranomaisten, esimerkiksi hallitusten, kansallisten terveysjärjestöjen tai vaikkapa WHO:n, linjauksista ja suosituksista. Toiseksi yleisintä on esittää väitteitä siitä, miten koronavirus leviää väestössä ja kuka on syypää leviämiseen.

Väärän tiedon levittäjinä ovat kunnostautuneet niin poliitikot ja julkkikset kuin tavalliset ihmiset. Kanavana toimii sosiaalinen media, vaikka some-jätit kuten Facebook ja Twitter ovatkin ilmoittaneet puuttuvansa väärän tiedon levittämiseen alustoillaan.

Tutkijat korostavat, että riippumaton media ja faktantarkistajat ovat tärkeässä roolissa väärän tiedon oikaisemisessa ja luotettavan tiedon välittämisessä. He kuitenkin huomauttavat, että aivan kuin itse tautiin, myöskään tähän ongelmaan ei ole nopeaa ja helppoa ratkaisua. Sen sijaan tarvitaan monien tahojen pitkäjänteistä ja hyvin koordinoitua yhteistyötä.