Uutinen

Vaalan ja Paltamon apteekit lahjoittavat kuntiensa kotihoitoon kasvosuojukset

31.03.2020 | 16:40

Teksti : ERJA ELO

Apteekin 3D-tulostimella syntyi ensin kasvomaskit omalle henkilökunnalle, sitten apteekki alkoi valmistaa niitä kotihoidon hoitajien suojaksi.

Koronaviruksen levitessä apteekkari Jyri Saastamoinen alkoi etsiä keinoja, joilla suojata Vaalan apteekin henkilökuntaa. Suojaplekseistä ei olisi apua kaikissa tilanteissa, koska ne eivät suojaa esimerkiksi palveluvalinnassa liikkuvaa.

Hän päätyi 3D-tulostinvalmistaja Prusan internetsivuille, josta löytyy Tsekin terveysministeriön kanssa yhteistyössä kehitetty 3D-tulostustiedosto kasvonsuojuksesta

Tulostustiedosto on tarkoitettu vapaaseen käyttöön ja se on apteekkarin mukaan ladattu pitkälti yli 100 000 kertaa. Projekti on saanut paljon maailmanlaajuista huomiota ja kiitosta.

– Näitä kasvosuojuksia valmistetaan eri puolilla maailmaa terveydenhuollon käyttöön ja myös yksittäisten henkilöiden omaa suojautumista varten, Saastamoinen kertoo.

Tulostus pyörii yötä päivää

Vaalan apteekin 3D-tulostin valjastettiin kasvosuojusten muoviosien tulostamiseen. Tulostus pyörii nyt toista viikkoa lähes yötä päivää. Vuorokaudessa valmistuu noin 10 maskin muoviosat.

Visiirikalvon löytämisessä oli ensiksi vaikeuksia. Ensimmäisen viikon ajan apteekin henkilökunta käytti visiirissä piirtoheitinkalvoa, kunnes tilalle saatiin kirkas kalvo.

– Kun saimme tulostettua henkilökunnalle kasvosuojukset, aloin miettiä, missä tällaisista suojuksista olisi eniten hyötyä, Saastamoinen kertoo.

Ratkaisuksi löytyi nopeasti kotihoito: henkilökunta on päivittäin kontaktissa isoon määrään riskiryhmään kuuluvia. Kasvosuojus suojaa samalla sekä henkilökunnan työntekijää ja riskiryhmään kuuluvaa asiakasta. Koko maski painaa alle 100 grammaa, joten käyttö on melko mukavaa.

– Koronan vapauttamasta vapaa-ajasta menee nyt osa tähän apteekkiemme yhteisprojektiin, kertoo apteekkari Virva Saastamoinen Paltamon apteekista.

Kummankin kunnan kotihoito on ilmoittanut ottavansa mielellään lahjoituksen vastaan. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Vaalassa ja Kainuussa sijaitsevassa Paltamossa kotihoidossa työskentelee kummassakin noin 40 työntekijää.

Henkilökunnan määrä hieman yllätti suuruudellaan, yhteensä 80 kasvosuojuksen valmistaminen on iso ja työläs projekti. Apteekkarit lisäsivät valmistuskapasiteettia ottamalla käyttöön myös vanhemman 3D-tulostimen.

– Luulen, että saamme tämän projektin valmiiksi ja kaikki maskit luovutettua ensi viikon alussa. Viikonloppuna meillä leikellään ja kiinnitellään visiiripleksejä, jos tavarantoimittaja saa materiaalin perille, arvelee Jyri Saastamoinen.

Maskeja ei valmisteta myyntiin

Tieto apteekin projektista on kiirinyt niin, että kummastakin apteekista on jo kyselty, voisiko maskeja ostaa.

Apteekkarit kertovat, että ainakaan tällä hetkellä resurssit eivät millään riitä myyntiin valmistamiseen. Luultavasti tulevaisuudessakin maskeja tehdään ensisijaisesti terveydenhuollon toimijoille.

Apteekkarit tuumivat, että asiassa edetään toimien vaikuttavuuden mukaan. Maskille ei voi pitää sellaista hintaa, että sen valmistaminen kannattaisi. Valmistuskulut ovat viiden ja kymmenen euron välissä, eikä siinä ole huomioitu työtä.

– Suojuksen suunnittelijakin toivoo, ettei näitä myydä isolla voitolla, kulut toki saisi kattaa. Markkinat olisivat kyllä rajattomat.

3D-tulostamisesta kiinnostuneille löytyy internetistä myös muita kasvosuojusprojekteja. Italiassa valmistetaan 3D-tulostimilla hengityskoneen venttiilejä, joista on huutava pula.