Uutinen

Uusien apteekkien avautuminen Espoossa jatkuu – YA avaa Isossa Omenassa syksyllä

26.08.2020 | 08:42

Teksti : HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

Yliopiston Apteekki avaa sivuapteekkinsa Espoon Isoon Omenaan lokakuun puoliväliin mennessä, neljän muun uuden apteekin avaaminen odottaa vielä Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä. Yksi uusi apteekkilupa on tulossa vielä uudelleen käsittelyyn.

Uusien apteekkien tulo Espooseen on vienyt useita vuosia. Ensin sijaintialueiden yhdistämisestä tehty valitus hidasti niiden perustamista, ja sen jälkeen apteekkiluvista valitti lupia hakenut proviisori, joka katsoi, että hänen työkokemuksensa oli arvioitu hakuprosessissa virheellisesti.

Fimea perusti Espooseen kaikkiaan kuusi uutta yksityistä apteekkia, joista viisi joutui valistusprosessiin. Espoon sairaalan yhteyteen perustettu Jorvin apteekki sen sijaan avattiin viime helmikuussa.

Neljästä uudesta apteekiluvasta tehty valitus on edelleen Helsingin hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Espoon 13. apteekin lupa-asia puolestaan tulee lähiaikoina uudelleen käsittelyyn, sillä alkuvuodesta luvan saanut proviisori luopui apteekkiluvastaan.

Yliopiston apteekki haki lupaa siirtää Jyväskylän Lääkäritalossa sijaitseva sivuapteekkinsa Isoon Omenaan jo vuonna 2015. Fimea ei lupaa myöntänyt, ja Yliopiston Apteekki valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lopulta korkein hallinto-oikeus palautti asian Fimealle, jonka jälkeen Fimea myönsi luvan. Apteekkilupaan liittynyt valitusprosessi on nyt päättynyt, ja apteekkilupa on saanut lainvoiman.

Lääkelain mukaan Helsingin yliopistolla on oikeus pitää yhtä apteekkia Helsingissä, sivuapteekkeja sillä saa olla lain mukaan 16. Jyväskylän Lääkäritalossa toimiva Yliopiston Apteekki suljetaan ennen Espoon apteekin avaamista.