Uutinen

Uusi lääkejätesopimusmalli helpottaa yhteistyötä

27.12.2012 | 14:47

Kuntaliitto, Jätelaitosyhdistys ja Suomen Apteekkariliitto ovat yhteistyössä laatineet uuden sopimusmallin kotitalouksien lääkejätteiden keräämisestä.

Sopimusmalli on tarkoitettu apteekkien, kuntien ja jätelaitosten käyttöön lääkejätteiden keräämisestä sovittaessa. Mallia suositellaan tueksi kaikkien osapuolien kannalta kohtuullisen ja toimivan sopimuksen teossa.

Jätelain mukaan kunta vastaa asumisessa syntyvän vaarallisen jätteen vastaanotosta ja käsittelystä. Apteekit ovat kuitenkin jo pitkään hoitaneet kotitalouksien lääkejätteiden vastaanottamisen. Sekä Apteekkariliitto että Kuntaliitto pitävät tärkeänä, että tämä yhteistyö jatkuu.

Asukkaiden on helppoa tuoda lääkejätteensä apteekkeihin ja jätelaitosten kannalta apteekit ovat turvallisia vastaanottopaikkoja. Järjestelmä on kattava ja siten lääkejätteiden loppukäsittely tapahtuu asianmukaisesti.

Sopimusmallin mukaan apteekit toimivat lääkejätteiden osalta keräyspisteinä, jolloin jätelaitosten ei tarvitse järjestää erillistä vastaanottopistettä lääkejätteille. Keräämispalvelujen tarjoamisen vastapainoksi apteekit saavat laittaa lääkejätteen joukkoon omia lääke- ja kemikaalijätteitään.

Asiakkaat saavat palauttaa lääkejätteensä maksutta apteekkiin, josta jätelaitos toimittaa sen eteenpäin vaarallisten jätteiden käsittelyyn. Apteekille ei aiheudu kuluja lääkejätteiden noudosta.

Apteekki ohjeistaa mahdollisuuksien mukaan asiakkaita palauttamaan ja lajittelemaan lääkejätteet oikein, mutta apteekin ei tarvitse lajitella palautettuja lääkejätteitä.

Lääkejätteiden tuojalta tiedustellaan apteekissa onko jätteissä jodipitoisia lääkkeitä, elohopeakuumemittareita tai ruiskuja tai neuloja. Asiakasta kehotetaan ottamaan ne erilleen. Samoin asiakasta ohjeistetaan poistamaan potilastietoja sisältävät tarrat.

Lääkejätteet pyydetään palauttamaan läpinäkyvässä tiiviissä muovipussissa niin, että tabletit ja kapselit on poistettu alkuperäispakkauksistaan. (MS)