Yksi pistos nirsevimabia antaa suojan noin viiden kuukauden ajaksi. Kuva: Ingimage
Uutinen

Uusi lääke torjuu vauvojen vakavia RSV-infektioita

23.01.2023 | 08:24

Teksti : Virpi Ekholm

Jaa artikkeli:

Yksi pistos vasta-ainetta suojaisi vauvaa koko epidemiakauden ajan, mutta korkea hinta voi rajoittaa sen käyttöä. 

Alle vuoden ikäisten vauvojen tavanomaisin syy joutua sairaalahoitoon Suomessa on RS-viruksen aiheuttama hengitystieinfektio. RS-virus aiheuttaa talvikuukausina epidemioita, jotka kuormittavat sairaalojen lastenosastoja. 

RSV-infektion ehkäisyyn on jo pitkään ollut käytössä biologinen vasta-ainelääke palivitsumabi. Lääke on kuitenkin kallis ja vaatii kuukausittaista annostelua lääkärin vastaanotolla, joten sen käyttö on rajattu vain erittäin ennenaikaisena syntyneille tai vaikeasta keuhko- tai sydänviasta kärsiville lapsille. 

Nyt Euroopan lääkevirasto suosittelee myyntilupaa uudelle vasta-aineelle, nirsevimabille, jolle riittää annostelu kerran tautikaudessa. 

– Yksi pistos nirsevimabia suojaa noin viiden kuukauden ajan. Se annettaisiin vauvoille ennen elämän ensimmäisen RSV-epidemian alkua, jolloin riski joutua sairaalahoitoon on suurin, kertoo HUSissa työskentelevä lastenlääkäri, RSV-tutkija Santtu Heinonen

Tutkimuksissa nirsevimabi on vähentänyt lääkärin hoitoa vaativan RSV-infektion riskiä vauvoilla noin 70 prosenttia. Fimea on aloittanut nirsevamibista hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnin, jossa arvioidaan lääkehoidon hyötyjä ja kustannusvaikuttavuutta.

– Todennäköisesti nykyisiä, erittäin tiukkoja lääkkeenantokriteerejä voidaan ainakin laajentaa. Korkea hinta voi kuitenkin rajoittaa myös tämän lääkkeen laajempaa käyttöä, Heinonen pohtii.

Vauvojen RSV-infektioiden ehkäisyyn kehitetään myös toista keinoa, odottaville äideille raskauden loppuvaiheessa annettavaa rokotetta. Ajatuksena on, että rokotteen tuottamat vasta-aineet siirtyvät äidiltä vauvalle ja suojaavat tätä ensimmäisten elinkuukausien ajan.

– Kehitteillä on ollut useampikin rokotevalmiste, joista yksi jatkaa laajemmissa faasin III tutkimuksissa. Tästä rokotteesta raportoitiin viime keväänä lupaavia tuloksia, Santtu Heinonen kertoo.

Rokote voitaisiin mahdollisesti tarjota kaikille odottaville äideille, jolloin se suojaisi myös terveitä ja täysiaikaisena syntyneitä vauvoja. Erityisesti siitä voisi olla hyötyä matalamman tulotason maissa, joissa RS-virus on merkittävä pikkulasten kuolleisuuden aiheuttaja.