Uutinen

Uusi lääke parantaa eteisvärinäpotilaan ennustetta

13.02.2009 | 12:08

Dronedarone vähentää eteisvärinäpotilaiden kuolleisuutta ja sairaalahoidon tarvetta, osoittaa New England Journal of Medicine -lehdessä eilen julkaistu laaja tutkimus.

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinä yleistyy iän mukana ja yli 65-vuotiaista yksi kymmenestä sairastaa sitä. Noin 70 %:lla eteisvärinäpotilaista on muitakin sydänsairauksia, ja näille potilaille ei ole aiemmin ollut tarjolla täsmähoitoa.

Tuoreessa tutkimuksessa dronedaronea saaneista potilaista joutui sydän- ja verisuoniperäisten syiden vuoksi sairaalahoitoon tai kuoli 31,9 %, kun riski kontrollipotilailla oli 39,4 %. Dronedarone on amiodaronin kaltainen rytmihäiriölääke,  mutta sen haittavaikutukset ovat tutkimuksen perusteella lievemmät.

Lääkkeen kehittäjän, Sanofi-Aventiksen mukaan dronedarone on ainoa rytmihäiriöiden hoitoon tarkoitettu lääke, jonka on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu merkittävästi vähentävän eteisvärinäpotilaiden kuolleisuutta. Sanofi-Aventis arvioi, että dronedarone saisi myyntiluvan Suomessa kesällä 2009. (CS)