Uutinen

Uusi influenssarokote myös allergikoille

04.10.2011 | 16:52

Ensimmäinen kausi-influenssarokote, jota ei ole valmistettu kananmunassa, on saatavilla Suomessa tänä syksynä.

Lääketehdas Baxter on hyödyntänyt Vero-nimistä, nisäkkäästä peräisin olevaa jatkuvaa solulinjaa uuden influenssarokotteen tuottamisessa. Uuden rokotteen valmistusmenetelmä on kuitenkin valmistajalle ennestään tuttu. Sitä on käytetty aiemmin muun muassa Baxterin pandemiarokotteen valmistamisessa.

Vero-soluissa valmistettu kausi-influenssarokote sai myyntiluvan Euroopassa viime vuonna.

– Vero-soluteknologialla tuotettu kausi-influenssarokote on yhtä tehokas kuin kananmunassa valmistetut rokotteet, mutta se ei sisällä kananmunan proteiinijäämiä ja sopii siksi myös voimakkaasti kananmunalle allergisille, kertoo Baxter Oy:n rokotevalmisteiden myynnistä vastaava Nanna Lindfors.

Lisäksi valmistusmenetelmä on suljettu, jolloin rokotteeseen ei pääse valmistuksen aikana bakteereja, eikä siihen siksi tarvitse lisätä antibiootteja.

– Rokotteessamme ei myöskään ole adjuvanttia, mutta niitä käytetään muutenkin harvoin influenssarokotteissa, Lindfors valistaa.

Baxterin Preflucel-nimistä rokotetta ei kuitenkaan käytetä tänä syksynä riskiryhmien rokotuksessa. Nanna Lindforsin mukaan myös apteekit ovat ostaneet rokotetta varastoihinsa vähän.

– THL ja apteekit ovat jo tehneet influenssarokotetilauksensa tälle kaudelle, joten panostamme Suomen markkinoihin lähinnä ensi vuodesta alkaen.

Apteekit voivat kuitenkin tilata rokotetta asiakkailleen Tamrosta yksittäiskappaleina.

Yksi Preflucel-rokote maksaa apteekista asiakkaalle noin 14 euroa, mikä tekee siitä tänä vuonna markkinoiden kalleimman kausi-influenssarokotteen. (MS)