Uutinen

Uusi biologinen lääke nivelreumaan

27.02.2009 | 11:21

Roche tuo maaliskuun alussa Suomen markkinoille tosilitsumabin (RoActemra).

EMEA myönsi valmisteelle myyntiluvan tammikuussa keskivaikean ja vaikean nivelreuman hoitoon. Tosilitsumabi on ensimmäinen interleukiini-6:n vaikutuksia elimistössä estävä lääke.  IL-6 on valkosolujen tuottama tulehdusta edistävä sytokiini.

Suomessa on noin 40 000 nivelreumapotilasta, joista alle puolet voi elää oireetonta elämää perinteisten reumalääkkeiden ja kuntoutuksen turvin. Nivelreuman syytä ei tunneta eikä sitä voida parantaa. Nykyiset hoitolinjaukset pyrkivät tulehduksen tehokkaaseen hoitoon sairauden alkuvaiheessa, jolloin pysäytetään niveltuhot ja niiden aiheuttama toimintakyvyn lasku. Uusimmat tutkimukset puoltavat biologisten lääkkeiden käyttöä jo pian diagnoosin jälkeen, ellei peruslääkkeillä saada oireita hallintaan.

Tosilitsumabi annostellaan potilaalle kuukausittain infuusiona erikoissairaanhoidossa. Tosilitsumabin haitat ovat kliinisissä tutkimuksissa olleet samankaltaisia kuin muilla biologisilla reumalääkkeillä. Tosilitsumabihoidon potilaskohtainen vuosikustannus on 13 000 euroa. (CS)