Uutinen

Uudesta influenssalääkkeestä lupaavia tuloksia

10.09.2018 | 08:52

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Oseltamiviirin tehokkuus influenssan hoidossa on viime vuosina kyseenalaistettu, minkä lisäksi viruskannat ovat alkaneet kehittää vastustuskykyä sitä vastaan.

Influenssan hoitoon on kehitteillä uusi lääke, joka tutkimusten perusteella lyhentää influenssan oireita ja vähentää viruskuormaa.

Jos lääke havaitaan tehokkaaksi myös lisätutkimuksissa, siitä voi olla suuri apu tulevaisuudessa.

Uusimmassa New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat runsaan tuhannen potilaan satunnaistettuun ja lumekontrolloituun tutkimukseen.

Sen perusteella baloxavir marboxil -niminen lääke (baloksaviirimarboksiili) lyhentää influenssan oireita enemmän kuin lumevalmiste. Lääkettä saaneiden oireilu kesti keskimäärin 54 tuntia, kun lumeryhmäläiset potivat keskimäärin 80 tuntia.

Myös viruskuorman pienentämisessä uusi lääke oli tehokkaampi kuin lumelääke tai oseltamiviiri, toinen influenssan hoidossa käytettävä viruslääke. Tämä havaittiin vuorokausi lääkkeen ottamisesta.

Kummatkin lääkkeet olivat myös yhtä turvallisia kuin lumevalmiste.

Oseltamiviirin tehokkuus influenssan hoidossa on viime vuosina kyseenalaistettu, minkä lisäksi viruskannat ovat alkaneet kehittää vastustuskykyä sitä vastaan.

On myös mahdollista, että sama käy baloksaviirille, mutta se selviää vasta ajan myötä.

Tutkimukseen osallistuneet satunnaistettiin joko saamaan yksi annos baloksaviiria, viiden päivän oseltamiviirilääkitys tai lumevalmistetta. Valtaosa potilaista oli sairastunut A(H3N2)-viruksen aiheuttamaan influenssaan.