Helsingin yliopiston tutkimuksessa seitsemälle keisarileikkauksella syntyneelle vauvalle annettiin rintamaitoa, johon oli sekoitettu pieni määrä äidin ulostetta. Kuva: iStock
Uutinen

Uloste taipuu lääkkeeksi

12.01.2021 | 09:00

Teksti : Virpi Ekholm

Ulosteensiirtoa tutkitaan ärtyvän suolen oireyhtymän, haavaisen paksusuolitulehduksen, lihavuuden ja jopa masennuksen hoidossa. Tulevaisuudessa lukuisia hyviä bakteereja sisältävä mikrobikapseli voi korvata varsinaisen ulosteensiirron. 

Joisitko maidon seassa nokareen kakkaa? 

Helsingin yliopiston tutkimuksessa seitsemälle keisarileikkauksella syntyneelle vauvalle annettiin rintamaitoa, johon oli sekoitettu pieni määrä äidin ulostetta. Tarkoituksena oli tutkia, voidaanko vauvojen suolistobakteeriston kehitystä normalisoida ulosteensiirron avulla. 

Keisarileikattujen vauvojen suoliston mikrobisto kehittyikin nopeasti samanlaiseksi kuin vauvoilla, jotka tulivat maailmaan alatiesynnytyksen kautta. Hoidosta ei myöskään todettu mitään haittaa. 

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vastaavaa voisi tehdä kotona! Ennen ulosteensiirtoa luovuttaja täytyy aina testata huolellisesti, jotta hoito on varmasti turvallista, kommentoi Helsingin yliopiston tutkija, mikrobiologian dosentti Reetta Satokari kollegojensa tutkimusta. 

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että suolistobakteeriston kehitys on keisarileikatuilla lapsilla hitaampaa kuin alateitse syntyneillä. Tämä saattaa haitata lapsen immuunijärjestelmän kehitystä ja lisätä pitkäaikaisten, tulehduksellisten sairauksien riskiä. 

Apu moniin kroonisiin sairauksiin?

Toistaiseksi ulosteensiirrolla on vain yksi virallinen käyttöaihe: toistuvan Clostridioides difficile -infektion eli antibioottiripulin hoito. Näille potilaille ulosteensiirto tehdään yleensä suoraan paksusuoleen. 

Uusiutuvista Clostridioides difficile -infektioista yli 90 prosenttia paranee ulosteensiirron avulla. 

– Kyseessä ovat potilaat, joilla tautia ei ole saatu häädettyä antibiooteilla. Siihen nähden tulos on loistava, Satokari sanoo. 

Helsingin yliopiston tutkimuksissa on löydetty bifidobakteereja, jotka säilyvät ainakin vuoden ajan potilaan suolistossa ulosteensiirron jälkeen. Onkin mahdollista, että ulosteensiirrosta olisi apua myös monien kroonisten sairauksien hoidossa. 

Reetta Satokarin tutkimusryhmä on mukana tutkimuksissa, joissa selvitetään ulosteensiirron mahdollisia hyötyjä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän tai haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa. 

Ensimmäiset tulokset ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla potilailla tuottivat pettymyksen: hoitoryhmän oireet kyllä helpottivat lähtötilanteeseen verrattuna, mutta tulos ei ollut pysyvä. Lisäksi oireissa ei nähty eroa lumehoitoa saaneisiin verrattuna. 

Vastaavassa norjalaistutkimuksessa 70 prosenttia hyötyi ulosteensiirrosta. Tutkimuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota ulosteen luovuttajien valintaan: heidän piti esimerkiksi syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa. 

– Tarvitaan vielä lisää tutkimusta siitä, miten luovuttajat pitäisi valita, jotta päästään parempiin tuloksiin. Toisten kakka voi olla laadukkaampaa kuin toisten, Satokari naurahtaa. 

Maailmalla ulosteensiirtoa tutkitaan myös esimerkiksi masennuksen, metabolisen oireyhtymän ja lihavuuden hoidossa. Myös Satokarin ryhmä on mukana tutkimuksessa, jossa ulosteensiirtoa kokeillaan lisähoitona potilaille, jotka ovat tulossa mahalaukun typistysleikkaukseen. 

– Lisäksi on alustavaa näyttöä siitä, että ulosteensiirto voisi toimia antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien häätöhoidossa. 

"Ulostepillerin" kehittäminen ei ole helppoa

Ulosteen hyödyllisistä bakteereista koostettu mikrobikapseli voi tulevaisuudessa korvata varsinaisen ulosteensiirron. 

Nykyisin ulosteen luovuttaja tulee testata erittäin huolellisesti, mikä on aikaa vievää ja kallista. Jäljelle jää silti pieni mahdollisuus, että ulosteessa on jokin taudinaiheuttaja, jota ei ole osattu testata etukäteen. 

”Ulostepillerin” kehittäminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa. 

– Suoliston mikrobisto on valtavan monimuotoinen. Vaatii vielä paljon tutkimusta, ennen kuin jokin bakteericocktail voisi korvata ulosteensiirron, Satokari kertoo. 

Antibioottia vain tositarpeeseen

Mitä itse kukin sitten voisi tehdä oman terveen suolistomikrobistonsa hyväksi? 

Reetta Satokarin mukaan tärkeintä on välttää turhia antibioottikuureja. Erityisesti laajakirjoisia antibiootteja tulisi käyttää vain silloin, kun niille on välttämätön tarve. 

Lisäksi on hyödyllistä syödä kasvispainotteista, riittävästi kuitua sisältävää ruokaa. 

– Kuidut ruokkivat hyviä suolistobakteereja. Niiden aineenvaihdunnan yhteydessä syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka vahvistavat suolen seinämän ja immuunisolujen toimintaa, Satokari vinkkaa.