Uutinen

Ulkomailta tulleille lääkäreille halutaan lisävalvontaa

14.03.2012 | 09:38

EU- tai ETA-alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneen lääkärin pitäisi työskennellä tutkintonsa laillistamisen jälkeen vuosi julkisessa terveydenhuollossa.

Vasta sen jälkeen hän saisi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana. Näin esittää terveydenhuollon ammattilaisten valvontaa pohtinut työryhmä.

Lisäksi työryhmä ehdottaa laillistamisen yhteyteen uudenlaista ammatillista kielikoetta lääkäreille, jotka eivät ole EU- tai ETA-maan kansalaisia ja jotka ovat suorittaneet tutkintonsa Euroopan ulkopuolella. Työryhmä tahtoisi myös sähköistä tietojenvaihtoa lupavirasto Valviran ja oppilaitosten välille.

Työryhmän mukaan kaikilta julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yksiköiltä tulisi vaatia niin sanottu omavalvontasuunnitelma. Suunnitelman laatiminen olisi vastaavan lääkärin vastuulla ja hän myös valvoisi, että sitä noudatetaan.

Työryhmä luovutti esityksensä keskiviikkona (14.3.) peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.). Kimmokkeen selvityksen käynnistämiselle antoivat syksyllä paljastuneet valelääkäritapaukset. (STT)