Kuntien nuorille tarjoama maksuton ehkäisy on yhteydessä sekä synnytysten että raskaudenkeskeytysten vähenemiseen teini-ikäisillä. kuva: iStock
Uutinen

Tutkimus vahvistaa: Maksuton ehkäisy tulisi tarjota kaikille nuorille

09.07.2021 | 11:01

Teksti : Virpi Ekholm

Vähintään yhtä tärkeitä ovat toimivat ehkäisypalvelut ja nuoren aito kohtaaminen, väitöstutkija sanoo.

Kuntien nuorille tarjoama maksuton ehkäisy on yhteydessä teiniraskauksien vähenemiseen Suomessa. Ehkäisypalvelujen tarjonta kuitenkin vaihtelee suuresti kunnittain, osoittaa Helsingin yliopiston tutkimus.

– Osa kunnista tarjoaa maksuttoman ehkäisyn laajasti kaikille nuorille ja osa rajoitetusti erilaisin ehdoin. Tämä eriarvoistaa nuoria, sanoo naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri Eerika Jalanko.

Jalanko tekee aiheesta väitöstutkimusta. Tutkimuksen mukaan kuntien nuorille tarjoama maksuton ehkäisy on yhteydessä sekä synnytysten että raskaudenkeskeytysten vähenemiseen teini-ikäisillä. Tämä vahvistaa käsitystä, että maksuton ehkäisy tulisi tarjota yhdenvertaisesti kaikille nuorille.

Jalangon mukaan vähintään yhtä tärkeitä ovat toimivat ehkäisypalvelut.

– Nuoren tulee päästä helposti vastaanotolle, jossa on asiantunteva henkilö antamassa neuvoja ja ohjeita. Silloin voidaan yhdessä miettiä, mikä on kullekin nuorelle sopivin ehkäisymenetelmä.

Tärkeää on myös nuoren aito kohtaaminen. Jos nuorella on muita huolia tai ongelmia, niistä voidaan keskustella samalla kertaa.

Jälkiehkäisyä apteekeista vuodesta 2015 

Tutkimuksessa selvitettiin myös, onko apteekista saatava jälkiehkäisy ilman ikärajaa vaikuttanut teiniraskauksiin. Tulosten mukaan se on yhteydessä teiniraskauksien vähenemiseen.

Apteekit ovat voineet myydä jälkiehkäisyvalmisteita ilman reseptiä kaikille tytöille ja naisille vuodesta 2015. Sitä ennen alle 15-vuotiaat saivat jälkiehkäisyn apteekista vain lääkärin määräyksellä.

– Apteekkien antama ohjaus ja neuvonta on tässäkin kohtaa tärkeää, Eerika Jalanko korostaa.

Jalanko on selvittänyt väitöstutkimuksessaan myös teiniraskauksien pitkäaikaisia vaikutuksia. Etenkin teinisynnytykset näyttävät olevan myöhemmin yhteydessä naisten matalampaan koulutustasoon ja mielialaongelmiin.

– Ei voi kuitenkaan sanoa, että teiniraskaus yksin aiheuttaisi näitä ongelmia. Nuorilla, jotka tulevat tahtomattaan raskaaksi niin nuorena, on usein taustalla monia muitakin asioita, Jalanko summaa.

BMJ Open 2021; 11:e043092