Uutinen

Tutkimus: Uudet hyytymisenestolääkkeet toimivat, mutta kaikki eivät noudata lääkityksiään

12.05.2020 | 08:47

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Heikosti lääkityksiään noudattavat sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön 40 prosenttia todennäköisemmin kuin tunnolliset lääkkeenottajat.

Uudentyyppiset veren hyytymistä vähentävät lääkkeet ovat käteviä, koska niiden annostusta ei tarvitse säännöllisesti seurata ja korjata. Hoidon tehoa kuitenkin heikentää se, että kaikki potilaat eivät noudata lääkityksiään, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 48 aiemman tutkimuksen ja lähes 600 000 eteisvärinäpotilaan tietoihin, ja niiden perusteella jopa kolmannes potilaista laiminlöi lääkityksiään. Heikosti lääkityksiään noudattavat myös sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön 40 prosenttia todennäköisemmin kuin tunnolliset lääkkeenottajat.

Tunnollisina pidettiin potilaita, jotka ottivat lääkkeensä 80 prosenttisesti.

Uusia lääkkeitä käyttävät olivat tunnollisempia kuin vanhoja K-vitamiinin estoon perustuvia lääkkeitä käyttävät, mutta tulokset viittaavat tilanteessa olevan vielä parannettavaa.

Eteisvärinäpotilaat ovat sairautensa vuoksi suurentuneessa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Hyytymisen estolääkitys on keskeinen keino ehkäistä niitä.

Tulokset julkaistiin Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Alle 40-vuotiaista siihen sairastuu vuosittain noin yksi tuhannesta.

Aivoverenkiertohäiriöiden vaaran lisäksi eteisvärinä aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.