Uutinen

Tutkimus: Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkeihin

04.01.2017 | 08:28

Suomalaisista 93 prosenttia on tyytyväisiä lääkkeiden saatavuuteen ja pääsääntöisesti käyttämänsä apteekin palveluun kokonaisuutena.

Yhdeksän kymmenestä on erittäin tai melko tyytyväinen pääsääntöisesti käyttämänsä apteekin palvelun asiantuntevuuteen (91 %), lääkevalikoimaan (89 %), apteekin sijaintiin (89 %) ja palvelun nopeuteen (88 %).

Selvä enemmistö suomalaisista on tyytyväinen myös aukioloaikoihin (83 %), lääkeneuvontaan (81 %), muiden kuin lääketuotteiden valikoimaan (76 %) ja apteekin hintaneuvontaan (68 %).

Apteekin terveysneuvontaan on tyytyväinen yli puolet (58 %) suomalaisista, mutta liki kolmannes ei osaa arvioida asiaa.

Vastaajaryhmittäin tarkasteltuna tyytyväisimpiä apteekin palveluun kokonaisuutena ovat naiset, 15-24-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä itä- ja pohjoissuomalaiset, joissa erittäin tyytyväisten osuus on yli puolet.

Tyytyväisyys aukioloaikoihin on sitä suurempaa, mitä vanhemmasta vastaajasta on kyse.

Apteekki on Suomen ylivoimaisesti käytetyin terveyspalvelu. Asiakaskäyntejä on vuosittain noin 60 miljoonaa.

Suomalaisten tyytyväisyyttä apteekkeihin selvitettiin osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa viime syyskuussa.

Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin ja läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Tutkimushaastatteluja tehtiin 5.–14.9.2016 yhteensä tuhat. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.