Uutinen

Tutkimus: Sähköinen resepti parantaa lääkehoidon laatua

26.10.2020 | 09:06

Teksti : HANNA HYVÄRINEN


Sähköinen resepti paransi potilaiden lääkityksen hallintaa ja johti lääkehoidon laadun paranemiseen. E-reseptin ansiosta haitallisten lääkeyhdistelmien määrääminen väheni merkittävästi maaseutumaisissa kunnissa.

Siirtyminen sähköiseen reseptiin on parantanut lääkehoidon laatua, toteaa tuore tutkimus. VATT:n, Jyväskylän yliopiston, Turun yliopiston ja Pennsylvanian yliopiston (University of Pennsylvania) tutkijoiden tutkimus perustuu laajoihin rekisteriaineistoihin.

Tutkijoiden mukaan lääkemääräysten tallentuminen kansalliseen sähköiseen reseptitietokantaan helpottaa terveydenhuollon toimijoiden välistä tiedonkulkua niin, että lääkevirheet ja haitalliset lääkeyhdistelmät voidaan välttää.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yleisen verenohennuslääkkeen varfariinin käyttäjiä ja heille määrättyjä tulehduskipulääkereseptejä vuosina 2007–2014.

Lääkehoidon laadussa suuria alueellisia eroja

Varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttö oli aineiston perusteella yleistä ennen e-reseptin käyttöönottoa. Haitallisten lääkeyhdistelmien osuus kuntatasolla oli tällöin keskimäärin 6 prosenttia ja lääkehoidon laadussa oli suuria alueellisia eroavaisuuksia. Heikoimpaan neljännekseen kuuluvista kunnista peräti 80 prosenttia oli maaseutumaisia kuntia.

Tutkimuksen perusteella e-reseptin käyttöönotto vähensi haitallisten varfariini- ja tulehduskipulääkeyhdistelmien määräyksiä peräti 35 prosentilla maaseutumaisissa kunnissa. Muutos johtuu erityisesti erikoistumattomien lääkäreiden antaman lääkehoidon laadun paranemisesta näissä kunnissa.

Kaupunkimaisissa tai taajaan asutuissa kunnissa vastaavia hyötyjä ei havaittu.

E-resepti parantaa tiedonkulkua lääkäreiden välillä

Sähköinen reseptijärjestelmä yhtenäistää eri toimijoiden käytössä olevia tietoja potilaiden lääkityksestä. Tutkimus osoittaa, että e-resepti parantaa tiedonkulkua potilasta hoitavien lääkäreiden välillä.

Järjestelmässä on kuitenkin myös parantamisen varaa.

– Suomen terveydenhuolto- ja informaatiojärjestelmät ovat pirstaleisia. Myös lääkäreiden saatavuus ja pysyvyys vaihtelee alueellisesti. Tutkimuksemme perusteella terveydenhuollon tietojärjestelmien yhtenäistäminen kansallisella tasolla on merkittävä keinohoidon laadun varmistamisessa, erityisesti harvaanasutuilla alueilla, tutkijat sanovat.

Suomi on yksi maailman johtavista maista terveydenhuollon sähköisessä tiedonhallinnassa ja digitalisaatiossa. Kansalliseen reseptitietokantaan perustuva sähköinen e-reseptijärjestelmä on hyvä esimerkki tästä.

E-resepti otettiin Suomen kunnissa käyttöön vaiheittain vuosina 2010– Nykyinen järjestelmä voisi hyötyä lisäominaisuuksista, jotka helpottaisivat ajantasaisen kokonaislääkityksen seurantaa ja tukisivat haitallisten lääkeyhdistelmien ehkäisyä nykyistä paremmin, tutkijatohtori Liisa T. Laine Pennsylvanian yliopistosta toteaa.2014.